Erdogan poziva na primirje u Idlibu

EPA/IRAN PRESIDENTIAL OFFICE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak na tripartitnom susretu na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s iranskim Hasanom Rohanijem na uspostavu primirja u sirijskoj pokrajini Idlibu kako bi se izbjeglo “krvoproliće”, javljaju svjetske agencije.

“Ako donesemo izjavu o primirju, bit će to među glavnim rezultatima ovog summita i jako će umiriti civilno stanovništvo”, rekao je Erdogan na susretu koji se održava u Teheranu, prenosi France Presse. Time bi se izbjeglo “krvoproliće” u Idlibu u slučaju ofenzive sirijskog režima, naglasio je.

Narod u Idlibu ne smije se prepustiti na milost i nemilost sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, kazao je Erdogan, prenosi dpa.

On je naglasio i da Turska koja je od početka sedmogodišnjeg rata primila već 3,5 milijuna ljudi ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

Ruski predsjednik protivi se međutim primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci Islamske države koji su ondje prisutni, ne sudjeluju u mirovnim pregovorima. On je izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se.

Putin je rekao da sirijska vlada “ima pravo” preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem. “Sirijska vlada (…) ima pravo preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem i mora to učiniti”, rekao je Putin na summitu.

Borba s “terorizmom” u Idlibu je neminovna, ali zbog nje ne smiju “patiti civili”, naglasio je iranski predsjednik Rohani.

“Borba s terorizmom u Idlibu je sastavni dio zadaće ponovne uspostave mira i stabilnosti u Siriji, ali ta borba ne smije donijeti patnju civilima i potaknuti na politiku spaljene zemlje”, kazao je Rohani.

On je naglasio i da Amerika mora povući svoje vojne snage iz Sirij. “Nezakonita prisutnost i uplitanje Amerike u Siriji koji su omogućili nastavak nesigurnosti u toj zemlji, mora čim prije prestati”, dodao je.

Erdogan je rekao da će se idući susret na vrhu o Siriji održati u Rusiji te da se Turska nada još boljim rezultatima u toj prigodi.

Komentiraj