Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozdravio je u petak američki napad na sirijsku zračnu bazu, ali i ocijenio da to nije dovoljno, dok Teheran smatra da se SAD svrstao na stranu džihadista, prenose agencije.

SAD je rano u petak napao krstarećim projektilima sirijsku zračnu bazu iz koje je ovaj tjedan navodno pokrenut napad kemijskim oružjem, što je prvi izravni američki napad na sirijsku vladu u šestogodišnjem ratu.

“Smatramo da je to pozitivan i konkretan korak usmjeren protiv ratnih zločina Assadova režima. Je li to dovoljno? Mislim da nije. Vrijeme je da se poduzmu ozbiljni koraci radi zaštite nedužnog sirijskog naroda”, rekao je Erdogan na skupu u južnoj pokrajini Hatay.

“Međunarodna zajednica ima kapacitete da zaustavi režim i terorističke organizacije. Nadam se da je aktivno stajalište Sjedinjenih Država pokazano u Idlibu početak kad je riječ o tome”, dodao je, kako prenosi Reuters.

Iran je s druge strane, očekivano, bio kritičan spram SAD-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif optužio je SAD da je napad na Siriju izveo na temelju “lažnih optužbi” i da se svrstao na stranu džihadista al Qaede i Islamske države.

“SAD je pomogao (bivšem iračkom predsjedniku) Saddamu Husseinu da upotrijebi kemijsko oružje protiv Irana 1980-ih. Posljedično, iznijeli su lažne optužbe o kemijskom oružju, prvo (za napad na Irak) 2003. i sada u Siriji”, napisao je na Twitteru.

“Manje od dva desetljeća nakon napada 11. rujna, američka vojska bori se na istoj strani s al Qaedom i Islamskom državom u Jemenu i Siriji”, dodao je, kako prenosi France Presse.

Nešto prije, glasnogovornik ministarstva “oštro” je osudio američke napade na Siriju.

Komentiraj