Erdogan potvrđuje neosporni angažman protiv IS, negira kupovinu nafte

FaH

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je na optužbe ruskog predsjednika Vladimir Putina o turskim ustupcima džihadistima u četvrtak poručio da je angažman njegove zemlje u borbi protiv Islamske države (IS) neosporan.

Erdogan je tražio od Rusije da dokaže svoje tvrdnje da je Turska kupovala naftu od IS i rekao da su oni koji ih optužuju za kupovinu nafte od Daecha obvezni pružiti dokaze za svoje optužbe.

“Ukoliko nemate, vi ste klevetnici”, rekao je turski predsjednik prvi puta reagirajući na ruske optužbe.

Odnosi Ankare i Moskve su u teškoj krizi od kada je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo ruski bombarder Su-24 bluzu granice sa Sirijom.

Turci kažu da je zrakoplov letio u njihovom zračnom prostoru i da su ga nekoliko puta upozorili da iz njega izađe prije nego su na njega otvarili vatru. Rusi tvrde da je Su-24 stalno letio u sirijskom zračnom prostoru i da ga prije rušenja nije kontaktiralo tursko zrakoplovstvo.

Rusija nakon incidenta optužuju Tursku za povezanost s IS.

“Naša borba protiv Daecha se nastavlja, ona je neprestana i aktivna. Turska je gotovo jedina zemlja koja se iskreno bori protiv Daecha”, inzistirao je Erdogan.

“Nitko nema pravo osporavati borbu naše zemlje protiv Daecha i optuživati nas”, dodao je.

Islamsko-konzervativni predsjednik je rekao da ga rastužuje incident i prijetnje ruske strane i zaključio da su oni strateški partneri.

Komentiraj