EPA

Erdogan okrivio Nizozemsku za pokolj u Srebrenici

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivio je Nizozemsku za masakr u Srebrenici u jeku spora oko političkih nastupa turskih političara u europskim zemljama.

“Nizozemsku i Nizozemce poznajemo po masakru u Srebrenici”, rekao je Erdogan u Ankari okrivivši Nizozemsku za pokolj 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka 1995.

Nizozemski premijer Mark Rutte nazvao je te optužbe “lažiranjem” povijesti.

Masakr u Srebrenici počinile su snage bosanskih Srba na čelu s Ratkom Mladićem. Ta je enklava u to vrijeme bila pod zaštitom nizozemskih pripadnika mirovnih snaga UN-a.

Erdogan je to izjavio nakon što je Ankara prethodno odbila pozive EU-a na smirivanje diplomatskog spora priopćivši da riječi iz Bruxellesa “nemaju nikakvu vrijednost” za njih.

Europska komisija tražila je od Turske da “smiri situaciju” u ponedjeljak nakon zabrane skupa u turskom konzulatu u Rotterdamu tijekom vikenda.

Turska vlada je uzvratila nazvavši stajalište EU-a “nekorektnim” i “kratkovidnim”.

Turski predsjednik u ponedjeljak je Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama i poručio da će se zbog zabrane turskim ministrima da održe govore na skupovima turske dijaspore, obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

U govoru koji je prenosila televizija, Erdogan je također optužio Njemačku za “nemilosrdnu” potporu terorizmu. Erdogana je razljutila odluka Nizozemske i Njemačke da zabrane održavanja izbornih mitinga na kojim su turski ministri trebali motivirati tursku dijasporu u Europi da glasa za ustavne promjene na referendumu 16. travnja kojim predsjednik Erdogan želi proširiti predsjedničke ovlasti.

Erdogan ih je zbog te odluke “počastio” riječima da su nacisti i fašisti.

Komentiraj