epa

ERDOGAN O SIRIJI: “Assad mora otići!”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u posjetu Tunisu, ponovio u srijedu da drži da ne postoji moguće rješenje u Siriji bez odlaska predsjednika Bashara al-Assada, točki spoticanja pokušaja međunarodnih posredovanja.

“Apsolutno je nemoguće napredovanje u Siriji uz Assada”, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj s tuniskim kolegom Beji Caid Essebsijem.

“Bio sam jako jasan. Bashar al-Assad je terorist koji se služi državnim terorizmom. Ne možemo reći da Assad može uspjeti. To bi bila nepravda, prema Sirijcima ubijenima u sukobu”, dodao je.

Turski predsjednik je oštro ponovio stajalište Ankare nekoliko dana nakon zajedničkog poziva Turske, koja podržava sirijske pobunjenike, ali i Rusije i Irana, saveznica Bashara la-Assada, da se krajem siječnja sastanu strane u sukobu kako bi se napredovalo prema političkom rješenju.

Nakon neuspjeha novog kruga pregovora u Ženevi u prosincu pod okriljem UN-a Moskva, Teheran i Ankara su ponovo predložile održavanje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju krajem siječnja.

Čini se da nekoliko tradicionalnih pobornika sirijske oporbe vrše manji pritisak da Assadov odlazak bude preduvjet za pregovore. Sirijska vlada odbija svaki razgovor o svom predsjedniku. Nakon šest godina sukoba u kojem je poginulo više od 340.000 osoba i milijuni su raseljeni i izbjegli, sirijski režim uz podršku ruske vojske je ostvario prednosti na terenu, ali izgledi političkog rješenja su i dalje na mrtvoj točci.

Komentiraj