Erdogan Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama

EPA/SEBASTIAN SILVA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je Nizozemskoj zaprijetio diplomatskim sankcijama i poručio da će se zbog zabrane turskim ministrima da održe govore na skupovima turske dijaspore, obratiti Europskom sudu za ljudska prava.

U govoru koji je prenosila televizija, Erdogan je također optužio Njemačku za “nemilosrdnu” potporu terorizmu. Erdogana je razljutila oduka Nizozemske i Njemačke da zabrane održavanja izbornih mitinga na kojim su turski ministri trebali motivirati tursku dijasporu u Europi da glasa za ustavne promjene na referendumu 16. travnja kojim predsjednik Erdogan želi proširiti predsjedničke ovlasti. Erdogan ih je zbog te odluke “počastio” riječima da su nacisti i fašisti.

“Zašto vi, gospođo Merkel, skrivate teroriste u svojoj zemlji. Zašto ne reagirate”, kazao je Erdogan u televizijskom razgovoru, optužujući Berlin da nije proučio 4500 dosjea mogućih terorista koje je poslala Ankara.

“Gospođo Merkel, vi podržavate terorizam”, kazao je Erdogan.

Turska vlada računala je mnogo na takve skupove u zemljama s brojnim turskim emigrantima. Njemačka ima najveću tursku zajednicu na svijetu izvan Turske, oko 1,4 milijuna ljudi, dok u Nizozemskoj živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove djece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasovati u obje zemlje. Skupove je uz Nizozemsku i Njemačku zabranila i Austrija, no Francuska je dopustila turskom šefu diplomacije Mevlutu Cavusogluu politički govor u gradu Metzu.

U međuvremenu su Njemačka i Nizozemska svoje državljane koji putuju u Tursku upozorile da budu oprezni i izbjegavaju velika okupljanja jer se zbog referenduma 16. travnja očekuju povećane napetosti i prosvjedi.

Komentiraj