epa

ERDOGAN “Netanyahu, ti si tiranin”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je, u govoru održanom nakon sličnih ‘teških riječi’ podijeljenih putem društvenih mreža, optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da provodi “državni teror”.

“Netanyahu, ti si tiranin. Ti si predvodnik državnog terora”, rekao je Erdogan pred okupljenim simpatizerima u Istanbulu, optuživši Izrael za “ubojstvo desetaka tisuća nevinih muškaraca, žena i djece svih dobnih skupina u Palestini”.

Erdogan, koji podupire Palestince, osuđuje “masakre i zločine protiv čovječnosti” što ih je počinio Izrael.

Netanyahu se u subotu putem Twittera obrušio na Erdogana, nazvavši ga “okupatorom sjevernog Cipra, čija vojska masakrira žena i djece u kurdskim selima, u Turskoj i izvan nje”.

Erdogan “ne bi trebao ‘popovati’ Izraelu”, tvitao je dalje.

‘Natezanje’ između dvojice čelnika vrhunac je doživjelo u subotu nakon što se Erdogan obratio mladima na jednom skupu u Istanbulu.

“Ne treba udarati neprijatelja kojega ste već oborili na tlo. Niste židov u Izraelu”, kazao je tada Erdogan, a prenijela Anadolija.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u nedjelju je na svojem Twitteru napisao da je Netanyahu “hladnokrvni ubojica modernog vremena”.

Odnosi između Turske i Izraela zaoštrili su se zbog brojnih problema, među kojima je i zakon usvojen u srpnju po kojemu se Izrael proglašava domovinom židovskoga naroda.

Erdogan je Izrael tada nazvao najrasističkijom državom na svijetu.

Komentiraj