Erdogan ne odustaje od dogovora s Rusima oko S-400

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Turska neće odustati od dogovora o kupnji raketnog sustava S-400 od Rusije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu, dan nakon neformalnog roka koji je Turskoj dao Washingtona da odgovori na američku protuponudu.

Članica NATO saveza, Turska opetovano ponavlja svoju privrženost kupnji ruskog sustava raketne obrane, unatoč upozorenjima iz Sjevernoatlantskog saveza da se S-400 ne može prilagoditi NATO-ovim obrambenim sustavima.

Američki dužnosnici postavili su neformalan rok 15. veljače za Ankaru da odgovori na američku ponudu te su poručili da će Washington, ako Turska nastavi s kupnjom sustava S-400, povući svoju ponudu o prodaji 3,5 milijarde dolara vrijednog raketnog sustava Patriot.

Naglasili su također kako će Turska onda imati problema i pri kupnji  Lockheed Martinovih F-35 borbenih višenamjenskih zrakoplova te da će SAD možda Turskoj nametnuti i sankcije.

Međutim, Erdogan je naglasio da će Turska nastaviti s kupnjom sustava S-400. Rekao je to nakon trilateralnog sastanka Rusije, Irana i Turske na temu rata u Siriji, a koji se održao u ruskom crnomorskom gradu Sočiju.

“Dogovorili smo kupnju S-400 s Rusima, stoga odustajanje ne dolazi u obzir. To je gotova stvar”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je kako je Turska otvorena za kupnju Patriot sustava od SAD-a sve dok bi taj dogovor bio u turskim interesima, no dodao je kako i dalje postoje problemi oko dostave i proizvodnje, a o kojima i dalje raspravljaju s Washingtonom.

Službena ponuda za kupnju Patriot sustava istječe krajem ožujka, rekli su američki dužnosnici za Reuters, nakon čega bi se morala dati nova ponuda.

Komentiraj