Photoshot

ERDOGAN: Nastavak mirovnog procesa s Kurdima nije moguć

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u utorak da “nije moguć” nastavak mirovnog procesa s Kurdima sve dok pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) izvode krvave napade na turske sigurnosne snage.

“Nije moguće nastaviti (mirovni proces) s onima koji prijete nacionalnom jedinstvu”, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Ankari uoči službenog četverodnevna posjeta Kini i Indoneziji.

Turski predsjednik je usto opetovao da neće popustiti pred “terorističkom prijetnjom” PKK-a i džihadističke skupine Islamske države (IS).

“Nema ni govora o uzmicanju. To je dug proces i on će se nastaviti jednako odlučno”, rekao je.

Erdogan je još jednom stavio obje organizacije u isti kontekst dok Zapad računa na sirijske Kurde, saveznike PKK-a, u borbi s IS-om.

Turska je prošlog tjedna počela zračnu ofenzivu na ciljeve IS-a u Siriji, nakon bombaškog napada u Surucu koji se pripisuje džihadističkoj skupini i u kojemu su poginula 32 kurdska borca.

Ankara je gotovo istodobno izvela više zračnih udara na PKK koji je pak zaredao s krvavim napadima na pripadnike turskih sigurnosnih snaga. Nakon prvih turskih napada PKK je prekinuo primirje koje je poštovao od 2013. i ubio više vojnika na jugoistoku Turske gdje su Kurdi u većini.

Erdogan je usto ocijenio u utorak da bi “sigurnosna zona” iz koje bi IS bio protjeran, a koju Turska i Sjedinjene Države žele uspostaviti na sjeveru Sirije, olakšala povratak sirijskih izbjeglica iz Turske.

“Čišćenje tog područja i uspostava sigurnosne zone omogućili bi povratak kući” tih izbjeglica čiji se broj procjenjuje na 1,8 milijuna.

Washington i Ankara su odlučili pojačati vojnu suradnju protiv IS-a i uspostaviti, kako navodi jedan američki dužnosnik, “zonu bez IS-a” na tursko-sirijskoj granici.

NATO dao potporu Turskoj u ofenzivi na IS i PKK

NATO je u utorak na hitnom zasjedanju, sazvanom na zahtjev Ankare, dao punu političku potporu Turskoj u njezinoj dvostrukoj ofenzivi protiv ekstremističkih sunita Islamske države (IS) i kurdskih pobunjenika, javljaju agencije.

“NATO pažljivo prati razvoj događaja. Izražavamo čvrstu solidarnost s našom saveznicom Turskom”, izjavio je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg na otvaranju sastanka veleposlanika 28 članica Saveza.

“Terorizam u svim njegovim oblicima ni u kojem se slučaju ne može tolerirati ili opravdati”, istaknuo je Stoltenberg i osvrnuo se na “nestabilnost pred vratima Turske i granicama NATO-a”.

Nakon niza optužbi da je Turska pomirljiva prema radikalnim skupinama koje se bore protiv režima Bašara al-Asada u Siriji, turska islamsko-konzervativna vlada napravila je zaokret nakon samoubilačkog napada u Surucu, na jugu Turske, koji se pripisuje IS-u i u kojem je ubijeno 32 ljudi, većinom mladih.

 

Komentiraj