Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan pozvao je u petak na poštivanje prava muslimanske manjine turskog podrijetla u Traciji na sjeveroistoku Grčke tijekom povijesnog posjeta toj zemlji.

“I dalje naporno radimo na poboljšanju kvalitete života naših građana grčkog podrijetla, naše je pravo da očekujemo jednaki pristup Grčke”, rekao je Erdogan u govoru u Komotiniju, gradu u kojem živi veći dio te manjine.

Oko tisuću članova te skupine došlo je oduševljeno dočekati turskog predsjednika koji je dan nakon razgovora u Ateni s grčkim državnim vrhom stigao obići tursku manjinu u Traciju koja graniči s Turskom, javlja AFP.

U Ateni u četvrtak gdje je bio prvi turski predsjednik u službenom posjetu zemlji u zadnjih 65 godina, Erdogan je već u razgovorima s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom izrazio žaljenje zbog “diskriminacije” Grčke prema muslimanskoj manjini.

U srijedu navečer Erdogan je kritizirao Sporazum iz Lausannea zbog, po njemu pogrešnih proračuna o zračnom i pomorskom prostoru kojim raspolaže Turska, odnosno Grčka. Sporazum koji određuje granice nove turske države na kraju Otomanskog carstva sadrži poglavlje posvećeno pravima manjina. Atena i dalje imenuje muftije, vjerske čelnike muslimanske manjine i ne priznaje one koje je izabrala manjina, kao što predviđa sporazum, istaknuo je Erdogan u četvrtak.

Njegov posjet bi trebao biti prilika za poboljšanje uglavnom napetih odnosa dviju država bez obzira na određene pozitivne pomake zadnjih godina.

Najnovije napetosti povezane su s odbijanjem grčkog pravosuđa da izruči turske časnike koji su prebjegli u Grčku nakon neuspjela državnog udara u Turskoj u sprnju 2016. godine.

Komentiraj