Erdogan na početku povijesnog posjeta Ateni s domaćinima razmijenio optužbe

EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Recep Tayyip Erdogan, prvi turski predsjednik koji je nakon 65 godina posjetio Grčku, dogovorio se s premijerom Alexisom Tsiprasom da će pokrenuti mjere izgradnje povjerenja, ali u razgovorima u Ateni dvije strane razmijenile su optužbe o starim nesuglasicama, prenose agencije.

Teme o kojima je Erdogan razgovarao s grčkim dužnosnicima su raznolike, od diskriminacije muslimana na sjeveru Grčke, do nazočnosti turske vojske na podijeljenom otoku Cipru, sudjelovanju u NATO-u  te o Sporazumu iz Lausannea iz 1923. kojim su definirane granice između dviju zemalja.

“Prošli smo kritično razdoblje u našem susjedstvu. Razdoblje napetosti u europsko-turskim odnosima, razdoblje zabrinjavajućih događaja u našoj regiji, na Bliskom istoku i u Europi”, rekao je Tsipras na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak.

Zato je “važnije nego ikada jačati naše komunikacijske kanale. To možemo činiti na bazi međusobnog poštovanja”, naglasio je Tsipras.

Priznao je da postoje stare razmirice između dviju zemalja, ali je poželio da ovaj posjet “otvori novo poglavlje između Grčke i Turske”.

Erdogan, koji je stigao u Atenu u želji da s Grčkom poboljša odnose, dio razgovora s predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom posvetio je sporazumu iz Lausannea. Smatra da taj dokument iz 1923., treba revidirati, između ostalog, radi zaštite turske manjine na sjeveru Grčke, više od 100.000 stanovnika. Grčke vlasti diskriminiraju tu manjinu i inzistira na tome da ih zove “muslimani”, a ne Turci, ustvrdio je turski predsjednik.

Rekao je da Turci bolje štite grčku manjinu na svome tlu, na što mu je Tsipras odgovorio da Grcima ne pada na pamet držati mise u džamiji u Ateni, dok se, naprotiv, u Aji Sofiji (nekada kršćanskoj crkvi, danas muzeju) zadnjih godine redovito čita Kuran.

Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos s kojim se Erdogan također sastao, pozvao se na svoje znanje profesora prava rekavši da sporazum ne treba revidirati.

Grčka i Turska partneri su u NATO-u, ali su bile na rubu rata 1974.,  1987. te 1996., zbog spora o Cipru, koji je podijeljen između zajednica ciaprskih Grka i Turaka.

“Dopustili smo vam da ponovno uđete u NATO”, rekao je Erdogan predsjedniku Pavlopoulosu podsjetivši da je Grčka istupila iz bloka 1974., a vratila se 1980. “Da nije bilo nas, ne biste mogli ponovno ući”, rekao je Erdogan.

U razgovoru za televiziju Skai u srijedu navečer, Erdogan je kritizirao Sporazum iz Lausannea zbog po njemu pogrešnih proračuna o zračnom i pomorskom prostoru kojim raspolaže Turska, odnosno Grčka, piše agencija AFP.

Iako su se odnosi dviju zemalja poboljšali, mnogi Grci vjeruju da Turska ima teritorijalnih težnji prema Grčkoj, što Erdogan niječe.

Erdogan je također zatražio od grčkih vlasti da izruče turskom pravosuđu osam turskih vojnika koji su izbjegli nakon pokušaja državnog udara u ljeti 2016., na što je tursko pravosuđe odgovorilo masovnim uhićenjima i otpuštanjima iz državnih službi kao što su vojska, policija i škole.

Komentiraj