ERDOGAN ‘Kurdska neovisnost u Iraku ne može se dopustiti’

EPA/JASON SZENES

Neovisna država izdvojena iz Iraka ne može biti dopuštena, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu, pojačavajući pritisak na iračku regiju Kurdistan samo nekoliko dana uoči njihova planirana referenduma o neovisnosti.

Referendum je izazvao ogorčenost središnjih vlasti u Bagdadu i izjave Ankare koje pokazuju povećanu zabrinutost zbog referenduma.

“Definitivno nismo strana koja bi podržala takvu neovisnu državu u Iraku. To se ne može dogoditi; nije moguće da tako nešto bude dopušteno”, rekao je Erdogan na konferenciji u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

“Nadam se da će (čelnik autonomne regije iračkog Kurdistana Mahmud) Barzani i njegov tim promijeniti pogrešnu odluku što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

Ranije je upozorio u utorak da će zbog referenduma Turska razmotriti nametanje sankcija autonomnoj regiji Kurdistanu na sjeveru Iraka.

Tursko nacionalno vijeće sigurnosti i vlada razgovarat će u petak “koju vrstu sankcija možemo nametnuti, ili ćemo nametnuti”, rekao je Erdogan novinarima u New Yorku.

Turska ima brojnu kurdsku manjinu i bila je u dugogodišnjem sukobu s kurdskim militantima.

Iran i Sirija također su zabrinuti da bi referendum mogao ohrabriti secesionističke ideje među njihovom kurdskom manjinom.

SAD i Irak nedavno su ponovili da se protive referendumu.

Komentiraj