EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Erdogan i europski čelnici ustraju na svojim zahtjevima oko migrantskog dogovora

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak je povećao pritisak na Europu u vezi s migrantskim dogovorom, optužujući EU da postavlja nove zapreke za bezvizni režim za Turke i zaprijetio da će Ankara u slučaju neuspjeha dogovora nastaviti svojim putem.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Berlinu je rekao je da od dogovora neće biti ništa ako Ankara ne ispuni svoje obveze, te ako se ne složi s promjenama koje mora unijeti u svoj protuteroristički zakon.

Neriješena pozicija baca sumnje u budućnost sporazuma, koji bi Turcima omogućio bezvizno putovanje u Europu u zamjenu za zaustavljanje priljeva ilegalnih migranata. Bruxelles očajnički želi da dogovor uspije, no ustraje na tome da Turska ispuni 72 uvjeta, uključujući i onaj o sužavanju njezine zakonske definicije terorizma.

Europska unija i skupine za ljudska prava optužuju Tursku da koristi svoje protuterorističke zakone kako bi ugušila oporbu, dok Ankara kaže da su zakoni potrebni zbog borbe s Kurdima u zemlji te s Islamskom državom u susjednoj Siriji i Iraku.

“Završili smo s pitanjem bezviznog putovanja s EU, postigli smo dogovor, no onda su oni postavili 72 uvjeta,  uključujući među njima i protuterorističke zakone”, rekao je Erdogan.

Reći Turskoj da ublaži protuterorističke zakone jednako je traženju da odustane od borbe protiv terorizma, rekao je u govoru.

“Ili ćemo popraviti svoje odnose s Europskom unijom, ili ćemo za sebe postaviti novi put. Radije bismo gradili novu Tursku sa svojim EU prijateljima, no sada ćemo pričekati odluku svojih EU prijatelja”, kazao je turski predsjednik.

No ratoborni Juncker nije pokazao znakove spremnosti na ustupke.

“Polažemo veliku važnost u ispunjenje uvjeta. U protivnom, sporazum između EU i Turske neće se dogoditi. Odluči li gospodin Erdogan  uskratiti Turcima pravo na slobodno putovanje bez viza u Europu, onda će morati to objasniti turskom narodu”, poručio je Juncker i dodao: “To onda neće biti moj problem, nego njegov”.

Komentiraj