ERDOCO: Ministar Nakić obmanjuje javnost izjavama o helikopterima

Goran Kovacic/PIXSELL

Zagrebačka tvrtka Erdoco prozvala je u petak ministra zdravlja Darija Nakića za obmanjivanje javnosti zbog izjave o neprikladnosti helikoptera korištenih u četveromjesečnom pilot-projektu Hitne helikopterske hitne službe (HHMS) za vrijeme njegova prethodnika Siniše Varge.

ERDECO u priopćenju navodi da su u pilot-projektu korišteni helikopteri EC-135 (otok Krk) i EC-145 (otok Brač) koji se, primjerice, koriste i u cvilnim službama HHMS-a u Austriji i Njemačkoj.

Reagirajući na Nakićeve izjave, ističu kako je “krajnje vrijeme da ministar upozori članice EU da su opremljene helikopterima koji ne mogu prevoziti pacijente teže od 98 kilograma, pa im preporuči hrvatski model HHMS-a s helikopterima Mi-8 (model iz 1967. godine) , kako bi i oni mogli prevoziti teže pacijente”.

ERDECO kaže kako je nedvojbeno da novi ministar zdravlja ne zna čitati tehničke specifikacije najsuvremenijih helikoptera u EU-u, koje proizvodi tvrtka Airbus u svojim pogonima Eurocopter u Francuskoj i Njemačkoj, a koriste ih sve članice EU-a bez iznimke.

Komentiraj