EPPO PODIGAO OPTUŽNICU Otvarali tvrtke i uzimali novac za covid kredite, prijeti im do deset godina zatvora

Autor:

02.05.2024., Zagreb - Dovodjenje uhicenih na ispitivanje u Ured Europskog javnog tuzitelja zbog sumnje na korupciju u aferi Geodezija. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, i to nakon istrage u svezi s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME), izvijestili su u utorak iz EPPO-a.

Kako su naveli u priopćenju, postoji osnovana sumnja da su okrivljenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijsku prijevaru s ciljem nepripadnog dobivanja financijske potpore za SME financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih pandemijom Covid-19.

NOVA AKCIJA EPPO-A! Policija upala u tvrtku u vlasništvu Mesne industrije Pivac! Stižu novi detalji, oglasili se iz Vajde

“Istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su te osobe osnovale lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi dokazali da imaju pravo na financijsku potporu za SME. Također je utvrđeno da su predočili krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analiza novčanog tijeka društava pokazala je da dobiveni krediti nisu korišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Smatra se da je opisanom prijevarnom aktivnosti prouzročena šteta u iznosu od 160.165,52 eura, budući da zajmovi nisu vraćeni, niti je njihova naplata iz sredstava osiguranja bila moguća”, istaknuli su iz EPPO-a.

Budu lu proglašeni krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do deset godina.

SERIJSKO VARANJE EPPO-u stigla kaznena prijava protiv Bačića zbog prevara u obnovi

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.