EPP rezolucijom opomenula Orbana

epa

Europska pučka stranka, najjača politička skupina u Europskom parlamentu, usvojila je u srijedu na svom kongresu u Helsinkiju rezoluciju u kojoj osuđuje one koje krše europske vrijednosti, ali ne navodeći nikoga poimence.

“Pozivamo sve članove EPP-a da poštuju, štite i promiču te vrijednosti”, stoji u rezoluciju koja je usvojena podizanjem ruku.

Iako se ne spominje mađarska stranka Fidesz, rezolucija je poruka čelniku te stranke Viktoru Orbanu, koji je često kritiziran zbog odstupanja od europskih demokratskih vrijednosti.

Rezolucija osuđuje one koji krše europske vrijednosti i navodi da su temeljna načela EU-a višestranački sustav, neovisnost medija, sloboda vjeroispovijesti.

“Naglašavamo da je Europska unija utemeljena na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava”, navodi se u rezoluciji.

“Populistički nacionalizam, dezinformacije, diskriminacija, prijetnje vladavini prava predstavljaju najveću prijetnju slobodi i demokraciji u Europi od pada željezne zavjese”, kaže se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije stajala je rečenica koja je u konačnoj verziji promijenjena, a njome su se pozivale vlade da jednako tretiraju “nevladine organizacije bez obzira na njihovu političku orijentaciju, sve dok njihove aktivnosti ostaju u okvirima liberalne demokracije. Na kraju je izbačen dio “u okvirima liberalne demokracije” i umjesto toga stavljeno “u okvirima pravne države”.

Orban je zagovornik tzv. “iliberalne demokacije”.

U rezoluciji se također poziva na očuvanje akademskih sloboda, što je, jednako kao i kod poziva na jednako tretiranje nevladinih organizacija, jasna aluzija na Orbana i njegovu stranku Fidesz.

Predsjednik EPP-a Joseph Daul usprotivio se izbacivanju Fidesza iz stranačke obitelji EPP-a.

“Kao što sam često govorio u svakoj obitelji ima jedno zločesto dijete. Više volim zadržati zločesto dijete u obitelji i urazumiti ga”, rekao je Daul prije početka kongresa.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]