“Epohalna” protukriminalna akcija: diljem Europe uhićeno više od osamsto ljudi

Nacionalna agencija za suzbijanje teškog kriminala Velike Britanije (NCA) i europske policije zajedno su probile tajni komunikacijski sustav EncroChat koji su kriminalci koristili za trgovanje narkoticima i oružjem, što je NCA nazvala “najvećom i najznačajnijom policijskom akcijom u Velikoj Britaniji”, objavio je BBC.

Diljem Europe uhićeno je više od osamsto ljudi, a među njima i utjecajni pripadnici kriminalnog podzemlja. U akciji je zaplijenjeno i više od dvije tone droge, nekoliko desetaka komada vatrenog oružja i 453 milijuna kuna u funtama, Kriminalci su uhićeni su nakon što su policajci presreli poruke slane preko EncroChata.

Cijelu su akciju provele, uz NCA, policije Francuske i Nizozemske, a bio uključen i Europol.

Akcija je trajala više od tri mjeseca, a britanska policija zove je “epohalnom”: “Udari na organizirani kriminal koji će proizaći iz ove operacije trajat će mjesecima i godinama”, poručili su iz britanske policije.

Direktorica za istrage u NCA Nikki Holland rekla je da su operativci probijanje EncroChata usporedili s probijanjem Enigme, sustava za šifriranje informacija koji su Nijemci koristili za komunikaciju u Drugom svjetskom ratu. “Oni tvrde da je to tako važno. Te su informacije važne kao da imate doušnika u organizaciji koji vam stalno govori što se planira i radi”.

Procjenjuje se da je otprilike 60 tisuća ljudi bilo pretplaćeno na servis EncroChat, baziran u Francuskoj, a od toga deset tisuća iz Velike Britanije. Sustav je djelovao na prilagođenim Android mobitelima, nudeći “sigurnu i bezbrižnu komunikaciju”. Modificirani mobiteli koštali su tisuću eura, pretplata još tisuću i pol, a servis je omogućavao različite modalitete brisanja poruka.

Policija je s EncroChata presrela milijune poruka, i iskoristit će ih kao dokaze. NCA tvrdi da je komunikacijski sustav korišten kao “kriminalna trgovina” za koordinaciju distribucije droge u cijelom svijetu i uvoz oružja. Vjeruje se da su kriminalne bande sustav koristile i za planiranje napada na konkurentske bande, utjerivanje dugova i pranje novca.

NCA tvrdi i da su razbijeni “deseci kriminalnih bandi” i dodaju da im je karantena zbog koronavirusa pomogla jer su mnogi pripadnici bandi bili u svojim domovima. Među uhićenima ima i vođa tih bandi.

Komentiraj