EPIDEMIOLOZI: “Zaraza će rasti, pitanje je samo koliko”

Broj zaraženih će rasti, pitanje je samo koliko, kazali su Jutarnjem listu epidemiolozi nakon što se broj zaraženih u četiri dana proteklog tjedna čak utrostručio, da jučer dostigne vrhunac sa 140 novozaraženih.

Ozren Polašek profesor je na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, te član vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa. Kazao je Jutarnjem listu kako su “brojke uistinu u uzletu” te da je Stožer pripremio strože mjere, od kojih neke stupaju na snagu u ponedjeljak.

“Ideja je da moramo početi nalaziti precizne mjere koje će nam omogućiti da funkcionalno kontroliramo virus. Pritom nitko ne računa na novi veliki lockdown, već na sustavno korištenje zaštitne opreme te mudriji način održavanja kontakata među ljudima”, kazao je Polašek dodajući “da bi bio veliki uspjeh kada bismo u idućim tjednima uz pomoć mjera uspjeli izravnati krivulju rasta”.

Kaže da trend definitivno sugerira da će broj rasti, ali ne može sa stopostotnom sigurnošću reći do koje razine. Znanstvenici su izradili nekoliko modela procjene kretanja broja oboljelih, i “svi ti modeli predviđaju rast broja novozaraženih”, kaže, dodajući kako je dobro da je “puno niža stopa hospitalizacije, kao i stopa pojave težih slučajeva”.

Branko Kolarić, specijalist epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” slaže se s Polašekom te ne isključuje mogućnost da u jednom danu bude i dvjesto novozaraženih. Strože je mjere trebalo uvesti dva ili tri tjedna ranije, tvrdi.

Upozorava kako su “brojke rasta već sada poruka da treba razmišljati o stanju u bolnicama, kao i o sigurnosti starijeg dijela stanovništva”. Kaže da bi bio “izuzetno veliki zahtjev za bolničko osoblje” kada bismo na intenzivnoj imali 400 ili 500 ljudi, naročito kad se zna “da su epidemiolozi već sada na izmaku snaga”.

A pojavljuju se nova žarišta: u Zagrebu 35 novozaraženih, u Slavoniji čak pedeset, u Virovitici je skoro cijela škola u samoizolaciji zbog osobe koja se zarazila na maturalnom putovanju… Kolarić naglašava da su se “političari u vrijeme predizborne kampanje više bavili politikom, i vjerujem da nije bilo izbora da bi se donosile drugačije, strože mjere”.

Komentiraj