Epidemiolozi i imunolozi: Sva cjepiva imaju enormno visoku učinkovitost protiv koronavirusa

U Hrvatskoj u ponedjeljak kreće distribucija cjepiva AstraZenece, čije su prve doze stigle u subotu. Do kraja mjeseca očekuje se novih 150 tisuća doza.

Budući da je riječ o cjepivu koje ima najslabije djelovanje, a brojne europske zemlje izbjegavaju cijepljenje starijih osoba njime, uzbunile su se umirovljeničke udruge u Hrvatskoj.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel ne slaže se da ima puno nepoznanica vezanih za ovo cjepivo.

Bitno je da se cijepi što više ljudi, rekla je i pojasnila kako je uskoro gotova platforma kroz koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti.

Iva Pem Novosel gostovala je u emisiji u Mreži Prvog.

“Morat će dati osobne podatke i na osnovu te prijave dobit će obavijest mailom ili sms porukom o terminu cijepljenja. To je za opću populaciju, za one koji se ne prijave liječnicima obiteljske medicine”, rekla je Pem Novosel.

Lučin: Nema razlike u imunološkom odgovoru

Imunolog sa Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin rekao je da se treba cijepiti bilo kojim cjepivom koje je na raspolaganju, jer prioritet bi trebao biti prekinuti širenje epidemije, ali ako postoji mogućnost da se bira cjepivo, to treba omogućiti.

“Po mom mišljenju, tvrdnja da bi AstraZenecino cjepivo trebalo biti slabije učinkovito kod starijih osoba nije previše znanstveno utemeljena. Studija koju je provodila AstraZeneca provodila se u drugačijim uvjetima, kada se epidemija nije rasplamsala, i na zdravim ljudima.

Istina je da nisu imali dovoljan broj ljudi starijih od 65 godina, da bi mogli tvrditi da je cjepivo djelotvorno, ali sve znanje koje imamo o imunologiji, a potvrdila je i studija koja je provedena na 600 osoba od kojih je preko 400 bilo starije od 55, pokazala je da nema razlike u imunološkom odgovoru koji se javlja nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom neovisno o životnoj dobi”, rekao je Lučin.

Pem Novosel: AstraZeneca ima 82 posto učinkovitosti

Pem Novosel rekla je kako će se cjepivo moći birati, ako ne dođe do neplaniranih zastoja u isporukama.

“Sva cjepiva imaju enormno visoku učinkovitost – Pfizer i Moderna 90 posto, AstraZeneca 82 posto. To je izuzetna učinkovitost”, rekla je te istaknula da neka druga cjepiva, kao npr. cjepivo protiv gripe, nisu toliko učinkovita, tek 30-40 posto.

Lučin je rekao da kad se cijepe stariji od 65 i kronični bolesnici, to bi mogla biti naznaka vraćanja u normalan život.

“To je to jedini način da se zaustavi pandemija i paralelno s procijepljenošću očekujem da će se smanjivati i dnevni broj novozaraženih. Po mojoj procjeni, igra nam slijedi do ljeta kada ćemo dobiti dovoljan broj doza cjepiva da možemo cijepiti barem 50-ak posto, da možemo reći da smo zaustavili pandemiju, ali virusa se nećemo riješiti tako brzo”, rekao je.

Komentiraj