Epidemiološka slika u Europi ubrzano se pogoršava, WHO zabrinut

Od početka pandemije koronavirusa u svijetu je oboljelo gotovo 40 milijuna ljudi, a više od milijun i sto tisuća je preminulo. Epidemiološka slika u Europi ubrzano se pogoršava.

Najveće žarište je Češka, a u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala. Iako se novi ”lockdown” želi izbjeći, sve se više zemalja zatvara.

Svjetska zdravstvena orgnanizacija (WHO) objavila je da bi rastući broj zaraženih koronavirusom u Europi mnoge bolnic uskoro mogao dovesti do limita.

Prošlotjedni broj prijavljenih slučajeva zaraze u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, iako je broj umrlih manji. Posebno je velik pritisak na jedinice za intenzivnu skrb.

“Nije riječ samo o povećanju broja zaraženih, povećava se i broj hospitaliziranih te pacijenata na jedinicama za intenzivnu njegu. Diljem Europe bolnice se približavaju granicama kapaciteta, a zabrinjavajuće je i to što se približava sezona gripe”, kazala je Maria van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za pitanja bolesti COVID-19.

Komentiraj