Epidemiologinja Tihana Šlezak iz HALMED-a objašnjava razlike o novim cjepivima dostupnima od iduće godine

Epidemiologinja Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Tihana Šlezak govorila je koja su najnovija dostignuća oko cjepiva.

Upitana o novim cjepivima u EU koja će biti dostupna iduće godine, primjerice Valneva i Novavax Šlezak je rekla kako je cjepivo firme Novavax  odnosno Novaxovid je zapravo proteinsko cjepivo.

“To cjepivo koje funkcionira na principu da dobijemo protein koji naš imuno sustav prepoznaje kao protein šiljka i na njega stvara protutijela. On je u završnim fazama ocjene, dali su zahtjev za ocjenu odobrenja za stavljanje u promet tako da se nadam da će ono uskoro i biti odobreno. Podaci su odlični što se tiču djelotvornosti i sigurnosti u skladu sa zahtjevima.

Valneva je sad svježe počela postupak ocjene. To je jedno inaktivirano cjepivo koje sadrži virus koji je umrtvljen odnosno inaktiviran. To je jedno od klasičnih i starijih metoda proizvodnje. Tek ćemo vidjeti jer su tek nedavno izašli rezultati kliničkih studija koji su uistinu ohrabrujućih.

Novaxovid će biti odobren uskoro, ne mogu reći radi li se o danima ili tjednima. Ovisi o tome koliko će EMA-i trebati za proučavanje zahtjeva i dokumentacije koju su zaprimili. A za Valnevu će trebati neko vrijeme jer je tek krenuo postupak ocjene, ali se nadam što prije”, rekla je Šlezak u Dnevniku HRT-a.

 

Komentiraj