Epidemiologinja sa Štampara kaže da će mjere ovisiti o broju novooboljelih

Epidemiologinja i voditeljica Odjela za prikupljanje i analizu gerontoloških pokazatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Tanja Ćorić u ponedjeljak je gostovala na N1 televiziji, gdje je komentirala situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Upitana hoće li nošenje zaštitnih maski u Hrvatskoj postati obavezno u svim zatvorenim prostorima, kazala je: “To je zasad na nivou preporuke, a ovisit će o epidemiološkoj situaciji. U tijeku su pregovori s određenim djelatnostima. Dio populacije provodi tu mjeru, a o broju novooboljelih ovisit će nove mjere. Osobno mislim da je dobro nositi masku u zatvorenom jer nikad ne znate kad ćete biti u kontaktu s pozitivnom osobom koja nema simptoma”, kazala je.

Ipak, ističe, Ćorić, postoje i oni koji odbijaju nositi maske. “Koliko vidim u tramvajima i na sličnim mjestima, većinom se nose maske. Oni će najbolje utjecati na osobe koje se odupiru tome. Što se tiče starijih osoba, dosta njih i na otvorenom ima masku. Uvijek ima određeni broj osoba koje se odupiru bilo kakvoj preporuci, ali i pravilima, to je za očekivati u svakom društvu. Mislim da ne treba ići s represivnim mjerama, nego da većina utječe na manjinu. Mislim da je svakome neugodno ako je baš on iznimka”, dodala je.

Kaže da je najbitnije epidemiološku situaciju držati pod kontrolom da ne dođe do preopterećenja zdravstvenog sustava, no za razliku od početka pandemije, danas stručnjaci imaju puno više saznanja o ovoj bolesti. “Ako se sjećate prvog slučaja u Hrvatskoj, onaj mladi gospodin je bio u bolnici jedno tri, četiri tjedna, a sad većina osoba koje su simptomatske i asimptomatske na liječenju su kod kuće. Vidjelo se da se takve osobe mogu liječiti kod kuće pod kontrolom liječnika opće medicine”, istaknula je.

Starijim osobama savjetuje da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja kao i kontakt s osobama s kojima nisu u svakodnevnom kontaktu. Preporuča vježbanje kod kuće i boravak na otvorenom dokle god to vremenske prilike dopuštaju.

Svake godine, kaže, pozivaju što veći broj starijih osoba da se cijepe protiv gripe. “Ove godine su zasad osigurane dodatne količine cjepiva od planiranog, a sigurno postoji i mogućnost dodatne nabave cjepiva. Prioritet imaju stariji od 65 i kronični bolesnici, djelatnici domova za koje smo prvi put uspjeli osigurati besplatno cijepljenje, te zdravstveni djelatnici”, rekla je Ćorić i zaključila da će ove godine cijepljenje sigurno biti organizirano i u domovima u kojima to uvjeti dopuštaju.

Komentiraj