Epidemiologinja: “Očekujem smirivanje situacije kroz narednih nekoliko tjedana”

Epidemiologinja Diana Nonković u ponedjeljak je za HRT komentirala epidemiološku situaciju. Hrvatska, podsjetimo, u posljednja 24 sata ima 410 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a čak 51 osoba je preminula.

“Brojke neće pokvariti sezonu, mi smo na vrhuncu trećeg vala. Poduzima se sve kako bi se pozitivne osobe i njihove kontakte izoliralo i tako spriječilo širenje zaraze koronavirusom. Očekujem kroz narednih nekoliko tjedana smirivanje, to je prirodni tijek pandemije. Cijepljenje će biti važno i veliko oružje u sprječavanju širenja zaraze”, rekala je epidemioginja Diana Nonković.

Uvjerena je da će nadolazeća turistička sezona biti bolja nego prošlogodišnja. A kako bi se to i ostvarilo, prije nekoliko dana počelo je cijepljenje djelatnika u turizmu. Za sve one koji idu na bilo kakvo putovanje, a nisu se još cijepili, potreban je negativan test.

Ako putnik pri dolasku ili odlasku iz Hrvatske dobije pozitivan nalaz, postoji uhodani protokol koji se u tom slučaju slijedi. “Sve je lani prolazilo kako treba. Čim se utvrdi pozitivan nalaz, javlja se dežurnom epidemiologu, on kontaktira pozitivnu osobu, ta osoba se upućuje – sve smjernice za izolaciju, a isto tako na mogućnost smještaja, da li u smještaju gdje je bio, postoji li mogućnost repatrijacije ili postoji uvijek mogućnost karantene koju svaka županija treba imati”, rekla je.

“Imamo karantenu, sada u manjem kapacitetu, ali kroz tjedna do dva ćemo povećati kapacitete kako bi bili spremni za prihvat većeg broja putnika. U dogovoru s Crvenim križem imamo kapacitete, a isto tako ćemo imati i karantenu koju smo prošle godine imali”, zaključila je Diana Nonković.

Komentiraj