Epidemiologinja: “Negativan test neće sigurno značiti da niste opasni za druge”

 

Specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Matijana Jergović komentirala je u ponedjeljak za N1 epidemiološku situaciju u Gradu Zagrebu i pojasnila kada se testirati na koronavirus.

“Nakon što je 18. kolovoza pristiglo preko 680 uzoraka, u idućih nekoliko dana primijetili smo smanjenje opterećenja našeg laboratorija, prvenstveno zahvaljujući reorganizaciji i potpori ostalih zdravstvenih institucija i domova zdravlja koji izuzimaju uzorke građana s uputnicama”, rekla je i dodala da je sada veći broj građana koji su poslani na indikaciju liječnika zbog simptoma ili kontakta s pozitivnom osobom, a u padu je broj ljudi koji se testiraju zbog putovanja.

Ističe kako je jako važno savjetovati se s obiteljskim liječnikom. “Potpuno je pogrešno ako imate simptome i sumnjate na koronavirus dolaziti na testiranje uz plaćanje jer time na neki način predstavljate rizik”, objasnila je.

Jergović je kazala da egativan test ne jamči sigurnost. “Svakako je najvažnije ne zlorabiti mogućnost testiranja uz plaćanje zato što ako ste i bili na rizičnom događanju u subotu primjerice na svadbi gdje je postojala mogućnost da je netko imao blaže simptom, današnji rezultat koji je negativan neće sigurno značiti da niste opasni za vaše bližnje jer ste se možda prerano testirali od datuma izloženosti. Uvijek molimo da se posavjetuje s liječnikom ako ste bili na rizičnim događanjima. Najvažnija je izolacija i fizička distanca te korištenje zaštitne opreme”, objasnila je i zaključila da testiranje u toj situaciji neće sigurno značiti da niste opasni za druge.

Situacija u Gradu Zagrebu je, dodaje, stabilna. “Grad Zagreb nije najrizičnije područje tako da jako dobro radimo, situacija nije izvan kontrole, ali moramo se svi kontrolirati i drugačije prikupljati podatke”, kazala je Jergović.

Komentiraj