Epidemiologinja Ivana Pem Novosel otkrila koje su mjere predložili Nacionalnom stožeru

Epidemiologinja je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pem Novosel u četvrtak je u razgovoru za N1 televiziju otkrila koje su mjere predložili Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

“Predložili smo mjere za poslovne subjekte i škole, naravno najvažnije su one za smanjenje masovnih okupljanja, prema ugostiteljima su već rečene. Broj sudionika treba se smanjiti kao bi se mogao održavati razmak”, rekla je Pem Novosel i dodala kako je rizik velik na mjestima gdje se ne nose maske.

“Firme koje nemaju mogućnost razmicanja stolova da se održi razmak, velik broj ljudi u zatvorenim prostorima, trebalo bi organizirati rad u smjenama, turnusima i po mogućnosti tko god može neka organizira poslovanje i rad od kuće”, kazala je.

Objasnila je i što predlažu za škole: “Online model jedan je od prijedloga. Tu je ključno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali epidemiolozi u suradnji s liječnicima školske medicine su napravili već početkom školske godine opciju A, B i C. I sada je poslan dodatan prijedlog za opciju B i C, što bi značilo da koja god škola ne može organizirati da djeca sjede po jedan u klupama, da su na razmaku, da imaju dovoljno prostora (bi trebala ići na drugi model, op.a.). To je teško i tijekom školskog odmora, zajednički su sanitarni čvorovi… Mnoge škole to uspijevaju, ali priroda prijenosa bolesti je takva da će zapravo do prijenosa doći i uz sve idealne mjere.”

Epidemiolozi, dodaje, ppredlažu smanjenje okupljanja do 30 ljudi, a radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata. “To je sad na Nacionalnom stožeru i na vladi, mi kao epidemiolozi možemo samo predložiti. Mi imamo jedan aspekt gledanja da se smanji broj novozaraženih i da se oni koji zaraze imaju što blaži oblik”, naglasila je Pem Novosel.

Ipak, zaključuje da najvažnija stvar nije pooštravanje mjera, već njihovo pridržavanje. “Struka ne zagovara toliko brze antigenske testove cijele populacije, no Pem Novosel smatra da je dobro “što više testiranja, osobito simptomatskih osoba, da bi se na vrijeme otkrila bolest i da bi se izolirali”, istaknula je.

Komentiraj