Epidemiologinja HZJZ-a: “Broj oboljelih raste, potrebne su dodatne mjere”

Broj novooboljelih raste od ljeta. To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih, izjavila je jutros za HRT epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tatjana Nemeth Blažić.

Dodala je kako se “sada govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljske prostore, kada se ne jede ili ne pije, te prilikom ulaska u objekt”, dodajući kako je i sada na snazi obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima.

Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja kazala je da mjera obveznog nošenja maske ne bi trebala biti problem jer je i ugostiteljima u interesu doprinijeti smanjenju broja novooboljelih.

Dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić opisao je situaciju u toj zemlji, rekavši kako su maske u njemačkim ugostiteljskim objektima postale obavezne još od ljeta.

Nijemci nisu bili naročito oduševljeni, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura, a i zato što su komunalne vlasti izrekle i dosta kazni, kazao je Matić. Bilo je čak i agresivnih situacija, pogotovo u vlakovima, kada je morala intervenirati i policija.

“Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu zabranjena je i prodaje, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže”, rekao je Matić.

Komentiraj