Epidemiolog uvjeren u novo obaranje neslavnog rekorda: U Zagrebu je pozitivno 56% testiranih

Epidemiološka situacija sve je gora u Hrvatskoj. Bolnice se pune, broj zaraženih i broj umrlih raste. Jučer je preminula 41 osoba. Bolnički kapaciteti na Covid odjelima su u nekim bolnicama gotovo već puni, trebat će širiti odjele, a brojčano to izgleda ovako: u šest hrvatskih bolnica od 747 kreveta puno je 573, a od ukupnog broja respiratora, njih 367, trenutno se koristi 90.

A u Zagrebu je jučer oboren rekord dnevnog broja zaraženih, čak 1371 osoba dobila je pozitivan PCR test.

“Situacija nije dobra. Gledao sam jutros, slali su mi rezultate noćas. Dakle od 1793 uzoraka, čak 1007 je bilo pozitivno. To je 56%, gotovo sam sto posto uvjeren, da ćemo srušiti neslavni rekord za Zagreb od jučer, a radilo se o brojci zaraženih od 1373. Kada se sve zbroji, bit će bitno više. Hrvatska će isto biti s velikim brojevima. Jesmo blizu plafona, ali plafon još nismo dostigli, rekao je Zvonimir Šostar, savjetnik ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. “Andrija Štampar” za HTV.

Gotovo je nemoguće u istom danu poloviti sve kontakte, to je nemoguće u 24 sata, ističe.

“Vjerojatno više od 1,5 tisuće danas pozitivnih trebate nazvati, vi u Hrvatskoj imate ukupno oko 120 epidemiologa. Javno zdravstvo nosi ogroman dio ove krize”, dodaje.

Moramo poštivati mjere, previše smo se opustili, dodaje Šostar.

Barušić: “Imamo osmero hospitalizirane COVID pozitivne djece različitih kliničkih slika i različite dobi”

Komentiraj