Epidemiolog Kolarić: Korona ostavlja dugoročne posljedice

Branko Kolarić, epidemiolog i član Znanstvenog savjeta vlade, gostovao je u Dnevniku Nove TV . Govorio je o tome koliko su kašnjenja isporuke cjepiva narušila ritam cijepljenja te se dotakao kroničnih simptoma koronavirusa.

“Sada trebamo razmišljati o cjepivu i kako prije procijepiti ljude, osigurati cjepivo, i mislim da nam je to prioritet. Prošle smo godine u prosincu imali 7300 umrlih, a prošlih nekoliko godina bilo je četiri do pet tisuća, dakle imamo daleko najveći broj umrlih. To nam je epidemija napravila. Stožer je popustio mjere što se tiče škola, vraćaju se osnovnoškolci, što je isto relativno veliki rizik zbog mutacije korone. I tu je već povećani rizik, a mutacije još nismo detektirali u Hrvatskoj”, rekao je Kolarić.

Treba još sve držati zatvoreno

On još nije za otvaranje kafića i fitness-centara, kaže Kolarić.

“Trenutno ne. Kad pogledamo što rade druge države, mi imamo mjere koje su relativno blaže. Druge države imaju rigoroznije mjere. Ja sam svjestan da smo umorni i da bismo najradije da se ovo ne događa, ali ako se mi pravimo da nema epidemije, ne znači da je neće biti. Sada smo jedva došli u fazu da zdravstveni sustav može udahnuti zrak. Ako se sjetimo, prije mjesec dana nismo imali mjesta na intenzivnim jedinicama”, naglasio je Kolarić.

Komentirao je hoće li u Hrvatskoj starije od 65 godina cijepiti cjepivom AstraZenece.

“To ćemo odlučiti kada HALMED napravi registraciju. Dakle, Europska agencija za lijekove dozvolila je cijepljenje svih skupina, a u Hrvatskoj još nismo donijeli takvu odluku. Istraživanja su provedena do 55 godina i čekamo još neke dodatne informacije od proizvođača. Dakle, ta odluka još nije donesena”, pojasnio je.

Kašnjenje cjepiva

Kašnjenja isporuke cjepiva narušila su ritam cijepljenja, otkriva epidemiolog.

“To se pokazao kao problem na razini EU i da je bilo po dogovorenom, mi bismo od sutra cijepili starije dobne skupine, a onda kroz mjesec-dva ljude ispod 65 godina. Sada se to odgađa”, ustvrdio je Kolarić.

“Dugi covid”

Sve više se spominje takozvani “dugi covid”, kod kojeg simptomi ostaju mjesecima nakon bolesti. Kolarić je naglasio koliko to može biti opasno.

“To još uvijek proučavamo, ali imamo relativno značajan broj ljudi koji imaju kronične simptome – umor, ispadanje kose … Svakako postoje kronične posljedice ove bolesti”, poručio je Kolarić.

Komentiraj