Epidemiolog Kolarić: “25 posto preminulih od koronavirusa su korisnici domova”

U četvrtak, na Međuanrodni dan starijih osoba, održala se konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović nakon sjednice rekao je da su inspekcije u dom za starije u Dugom Ratu, gdje je u požaru poginulo dvoje štićenika, poslali odmah sljedeće jutro. “Nije se poštovao broj korisnika koji je bio dopušten, umjesto 20 korisnika bila su 23. Čekamo rezultate istraživanja policije i Županijskog državnog odvjetništva. Nećemo imati toleranciju na nepoštivanje pravila”, rekao je Aladrović.

Ministar je još jednom ponovio da toleranciju na nepoštivanje postavljenih pravila i veći broj korisnika od dozvoljenih neće imati. “Ograničit ćemo broj korisnika na onaj broj za koji smatramo da se u domovima mogu brinuti. Imamo probleme koji su se gomilali godinama, ali to nam nije izlika da ih ne počnemo rješavati. Zakon bi trebao dosta toga definirati, očekujemo da će do kraja listopada biti u javnom savjetovanju”, poručio je Aladrović i dodao da će se u Zakonu redefinirati kazne i ograničiti maksimalan broj korisnika.

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je da su dosad imali pet sjednica. U ponedjeljak su izdali nove upute za socijalne ustanove koje pružaju smještaj starijim osobama i osobama s teškoćama. “Regulirali smo što se tiče posjeta, izolacija… Radimo još mjere za mentalno zdravlje zaposlenika i korisnike domova, ali i za sve starije osobe koje žive izvan domova. Pobrinut ćemo se da naši stariji dobiju najbolju skrb što se tiče epidemije”, rekao je, kako prenosi N1.

Poručio je da negiranje epidemije nikako ne pomaže te dodaje da su mjere relativno jednostavne. “Nije to tako složeno da ih se sljedećih pet, šest mjeseci ne bismo mogli pridržavati”, kazao je Kolarić.

Dodao je da je do jučer ukupno bilo 66 preminulih korisnika Domova za starije, što čini 25 posto u ukupnom broju preminulih. Zaključio je da, u usporedbi s nekim drugim zemljama, Hrvtaska stoji dobro.

Komentiraj