EPIDEMIOLOG KAIĆ: “Zabrinut sam, virus se širi, upitan smisao brojanja oboljelih”

Epidemiolog Bernard Kaić priznao je u razgovoru za N1 kako je zabrinut, jer “virus očito ne posustaje s toplim vremenom kako što smo se svi nadali”. “Broj oboljlih raste, a mislim da je širenje virusa nemoguće zaustaviti bez jako strogih mjera kakve smo imali u ožujku i travnju, i sigurno je da će se nastaviti širiti. Ako bude velik broj zaraženih, bit će i velik broj onih s ozbiljnijim simptomila i umrlih”, kazao je.

Po njegovim podacima, 2,3 posto testiranih bilo je u kontaktu s virusom. “To bi značilo da na jednog prepoznatog oboljelog imamo trideset neprepoznatih, stoga se dovodi u pitanje smisao pobrojavanja oboljelih, pa je upitan i smisao pronalaska kontakata”.

Kaić kaže kako ima težih bolesti nego što je Covid 19, i od njih više umire, ali “pošto je potrebno ozbiljno angažirati zdravstveni sustav može se reći da je ovo najveća pošast za zdravstveni sustav”.

Kako je moguće da je sada u deset dana više oboljelih nego ranije u tri mjeseca, Kaić objašnjava tvrdnjom kako “ništa nije različito, potpuno je isto sve, samo što smo se tada nadali da bi se to moglo zaustaviti”.

“Tada je tek krenuo val i postojala je nada da bi se uz jako stroge mjere moglo zaustaviti njegovo širenje. Ali po svemu sudeći, neće se ovo moći tako zaustaviti. Virus se ne može zaustaviti bez strogih mjera, ali ne bih preporučio opet stroge mjere. Ako se svi zatvorimo na mjesec dana transmisija virusa bi se zaustavila – uz ogromne štete. Stradalo je i gospodarstvo, i zdravlje ljudi, pogotovo psihičko. To se može opet napraviti, ali opet, kad sve otvorimo opet ćemo imati oboljele. Treba naći najbolji mogući način da se drži pod kontrolom”, rekao je Kaić, zagovarajući obavezne maske u javnim prostorima te obaveznu fizičku distancu.

Komentiraj