Ilustracija: Pixabay

EPIDEMIJA U KOPRIVNICI Virusna bolest poharala vrtiće

Bolest usta, šake i stopala, iznimno zarazna bolest praćena osipom, ‘poharala’ je neke vrtićke skupine na području koprivničko-križevačke županije, javlja podravski.hr. Pedijatrica Zorica Valentić za portal je rekla kako u drugi dijelovi Hrvatske bilježe velik broj oboljelih.

Riječ je o virusnoj bolesti koja je ove godine poprimila epidemijske razmjere, ali kako navodi pedijatrica, nema razloga za paniku. “Riječ je o tipično ljetnoj bolesti, koja je ove godine ipak nešto jače izražena, a k tome je vrlo zarazna, no nije opasna po život te za nju ne postoji specifičan lijek”, kazala je.

Zdravstveni voditelj iz Tratinčice, najvećeg koprivničkog dječjeg vrtića, Zoran Zagorščak kazao je kako su u tom vrtiću uglavnom oboljela djeca iz jaslica te da se epidemija pojavila u tri vrtićka objekta u kojima su “desetkovane” jedna do dvije skupine.

Liječnici objašnjavaju kako su prvi simptomi nelagoda i bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40 stupnjeva Celzijevih te traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajeni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge i stražnjicu.

Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom, čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan, pa djeca mogu odbijati hodati ili jesti.

Za bolest se ne primjenjuje nikakva specifična terapija, ne postoji cjepivo niti se propisuje antibiotik. Rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od sedam dana i komplikacije su vrlo rijetke.

Komentiraj