EP danas o Zapadnom Balkanu, Picula traži zaštitu novinara

Europski parlament (EP) danas bi trebao glasati o izvještaju o Zapadnom Balkanu, koji je pripremio parlamentarni izvjestitelj za tu temu, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, najavio je N1.

Piculin izvještaj iskazuje posvećenost EU nastavku proširenja na države Zapadnog Balkana, i poziva ih da nastave nužne reforme kao uvjet napretka. Budu li reforme uspješne, omogućit će državama Zapadnog Balkana punopravno članstvo u EU, što je krajnji cilj procesa.

Picula je u izvještaju pozvao na što brže otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali i na na brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja s Crnom Gorom i Srbijom.

Pozvao je i EU da se više angažira u regiji, naročito na borbi protiv korupcije, promociji pomirenja i postupnom integracijom država regije u evropske politike i članstvo, sukladno promijenjenoj metodologiji pregovora, koja je početkom godina omogućila deblokadu otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Picula u izvještaju kaže kako je važno zaštititi medije u regiji te osuditi prijetnje i zastrašivanje novinara, istražiti ih i kazniti, a novinarima zajamčiti uvjete za siguran rad.

Komentiraj