Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII kojim upravlja Enterprise Investors (EI) potpisao je ugovor o preuzimanju 100% vlasničkog udjela u društvu Studenac, mreži dućana/mini-marketa koji se nalaze u Dalmaciji, najjužnijoj regiji Hrvatske. Prodavatelj je osnivač društva, gospodin Josip Milavić.

Prenosimo ostatak priopćenja za javnost:

“Gosp. Josip Milavić osnovao je Studenac kao obiteljsku tvrtku. Društvo se isprva bavilo isključivo veleprodajom te je s vremenom djelovanje proširilo i na maloprodaju. Maloprodaja danas čini temelj poslovanja društva – čak 95% ukupnih prihoda. Krajem 2017. godine Studenac je upravljao s 384 prodajna mjesta prosječne veličine 120 m2. Većina dućana nalazi se uzduž Jadranske obale te na otocima, dok je ostatak smješten u morskom zaleđu te u većim obalnim gradovima – poput Dubrovnika i Splita. U posljednje tri godine otvoreno je 60 novih prodajnih mjesta. Prihodi Studenca za 2017. godinu iznosili su nešto više od 200 milijuna eura. Društvo trenutno zapošljava više od 2.600 djelatnika.

“Maloprodaja hrane u Hrvatskoj je posljednjih godina doživjela rast zasnovan na porastu kupovne moći te na značajnom povećanju broja turista. Istovremeno, očekuje se kako će se tržište maloprodaje u Hrvatskoj oblikovati prema modernom formatu trgovina. Vjerujemo kako će Studenac uživati u pogodnoj makroekonomskoj klimi, snažnoj turističkoj industriji te navikama potrošača koji svoju kupovinu obavljaju blizu radnog mjesta ili doma,” rekao je Michał Kędzia, partner u kompaniji Enterprise Investors odgovoran za investicije. “Našim prisustvom u društvu Studenac planiramo ubrzati razvoj prodajne mreže, sudjelovati u tržišnoj konsolidaciji te poboljšati poslovanje postojećih prodajnih mjesta,” dodao je.

Michał Kędzia

Prenosimo i izjavu gospodina Josipa Milavića, osnivača i vlasnika maloprodajnog lanca Studenac d.o.o. povodom prodaje društva fondu kojim upravlja Enterprise Investors.

„Studenac je nastao kao mali obiteljski obrt 1973. godine dok je svoje poslovanje proširio u maloprodaju kasnih 1990-ih. Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao u top 10 najboljih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj. Studenac je trenutno treći domaći maloprodajni lanac po prihodima te, prema mojem mišljenju, prvi po kvaliteti. Transakcija – poput ove kojoj svjedočimo danas – predstavlja prirodnu nadogradnju poslovanju te osobno smatram kako će Studenac u bliskoj budućnosti biti vodeći maloprodajni lanac u robi široke potrošnje u Hrvatskoj“, izjavio je Josip Milavić.

Komentiraj