ENIGMA S BALATONA Nikome u Europi nije posve jasno kakve to trikove izvodi Viktor Orbán

Autor:

This handout photograph taken and released on March 8, 2024, by the Press Office of the Hungarian Prime Minister, shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and former US President and Republican presidential candidate, Donald Trump during their meeting at Trump's Mar-a-Lago residence in Palm Beach, Florida.,Image: 855167399, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PRESS OFFICE OF THE HUNGARIAN PRIME MINISTER" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
ALTERNATIVE CROP, ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

ZOLTAN FISCHER/AFP/Profimedia

Tijekom posjeta Washingtonu, a nakon boravka u Kijevu, Moskvi i Pekingu, mađarski premijer Viktor Orban mogao bi razmišljati o produbljivanju savezništva s Donaldom Trumpom, bude li on izabran za američkog predsjednika.

Kaja Kallas, buduća visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, ranije je rekla da Orban “iskorištava” mađarsko predsjedavanje Vijećem i pokušava “posijati zbrku” kada je riječ o politici EU-a prema Ukrajini.

U ranijem postu, objavljenom na X-u, 5. srpnja, Orban je priznao da nije imao mandat za pregovore u ime EU-a. Međutim, poslao je različite signale kada je dodao da “ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi. Mi ćemo poslužiti kao važan alat u pravljenju prvih koraka prema miru”.

EU ga je najstrože ukorila nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i rekla da “ne predstavlja EU ni u kojem obliku”.

IZAZIVA BIJES Nakon Moskve Orban nenajavljeno posjetio Kinu

Njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je da Orbanove sastanke treba promatrati kao bilateralnu stvar, a ne kao službeni angažman EU-a.

Međutim, Orban se još jednom pokazao kao enfant terrible u bloku od 27 članica Unije. Stručnjaci kažu da je najnovija Orbanova ekshibicija dio dugoročnog plana da se prikaže kao vođa krajnje desnice u Europi te da računa na povratak američkog republikanskog kandidata Donalda Trumpa na vlast.

Koji su Orbanovi politički ciljevi?

Nema ništa novo u podršci mađarskog premijera Orbana Rusiji ili koketiranju s Kinom. Tijekom posljednje dvije godine kontinuirano se protivi sankcijama Europske unije protiv Moskve i pokušao je blokirati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini.

A u vrijeme kada EU pokušava “mijenjati” narav trgovine s Kinom i smanjiti rizike kritičnih dobavnih lanaca, Budimpešta je u svibnju poboljšala trgovinu s Pekingom i ušla u sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Julien Hoez, politički savjetnik i stručnjak za pitanja EU-a, rekao je da su Orbanovi najnoviji trikovi usmjereni na ubiranje političkih bodova kod kuće nakon što je njegova stranka Fidesz prošlog mjeseca zabilježila svoj najlošiji izborni rezultat u povijesti na europskim izborima u Mađarskoj.

Nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Vijećem Europske unije, mađarski premijer Viktor Orban je boravio u Kijevu, Moskvi i Pekingu kao samoproglašeni mirotvorac i partner za razgovore.

U videu koji je objavio u ponedjeljak na platformi X, Orban je pozdravio Kinu kao jedinu svjetsku silu “jasno posvećenu miru” između Rusije i Ukrajine, a sebe je, nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, prikazao kao čovjeka u mirovnoj misiji.

Ovo je važno za Mađarsku i cijelu Europsku uniju“, rekao je u istom videu koji je postavio na X-u s piste u Pekingu i dodao, “nastavit ćemo naš rad”.

Iako nije eksplicitno rekao da predstavlja Europsku uniju, neki smatraju da je želio ostaviti takav dojam.

Iako su Orbanova stranka i saveznici dobili 44 % glasova, izgubili su od Petera Magyara, čovjeka koji je postao glavni Orbanov suparnik i kojeg naširoko opisuju kao prijetnju premijeru.

No, to je samo jedna od stvari koje Orban želi postići. On se također želi predstaviti kao vođa sve jače krajnje desnice u Europi i izgraditi “neliberalnu osovinu” od SAD-a do Europe, rekao je Hoez.

“On se pokušava pozicionirati kao vođa onih u Europi koji su euroskeptični, više zainteresirani za odnose s Kinom ili Rusijom, ili ne žele biti involvirani i općenito pokazuju izolacionističke tendencije kakve vidimo u SAD-u“, kaže Hoez.

U ponedjeljak je Orbanova stranka Fidesz ušla u novu ekstremno desnu grupaciju u Europskom parlamentu, zajedno s francuskom krajnje desničarskom čelnicom Marine Le Pen, grupacija se zove “Patrioti”.

Osim što se pojavio kao vodeća figura krajnje desnog ekosustava u Europi, Orban se također želi prikazati i kao srodna duša Donaldu Trumpu.

SPORAN POSJET KREMLJU Orban tvrdi da ‘Europa treba mir’, diplomati kažu da Budimpešta ‘promiče vlastite interese’

Posrednik za Trumpa u Europi?

Pierre Haroche, izvanredni profesor europske i međunarodne politike i suradnik na Institutu Jacques Delors, rekao je da Orban trenutačno radi “pripreme” kako bi imao spreman dogovor za Trumpa ako i kada ponovno zauzme mjesto predsjednika SAD-a.

Orban radi na dogovoru za koji misli da će ga Trump prihvatiti“, rekao je Haroche. “Trump je rekao da želi okončati sukob (rat u Ukrajini) u roku od 24 sata. Orban želi biti u stanju reći, “gledajte, već sam razgovarao sa zainteresiranim stranama” i učiniti sebe nezamjenjivim posrednikom.

“Imati utjecaj u EU-u kroz grupaciju zastupnika učinit će ga korisnijim za Trumpa“, dodao je ovaj stručnjak.

Orbanove igrice uzdrmale su Bruxelles. Kasnije tijekom ovog tjedna, kada se sastanu stalni predstavnici država članica EU-a, vjerojatno će raspravljati o ulozi rotirajućeg predsjedništva i može li Mađarska biti pošten posrednik.

Stručnjaci kažu da EU ne može učiniti mnogo da kazni Orbana. Iako se o “nuklearnoj opciji” ograničavanja prava Mađarske prema članku 7. Ugovora o Europskoj uniji često šuškalo, malo je vjerojatno da će se ona biti iskorištena.

‘DEMONI I MINISTRANTI’ Orban o novom vodstvu EU: ‘To je koalicija za rat i migracije!’

U međuvremenu, u odgovoru na gore spomenutu Orbanovu objavu na X-u, Trumpov sin Donald Trump junior veličao je mađarskog čelnika kao mirotvorca, “poput mog oca”.

Orbanova najnovija postaja je Washington, a spekulira se hoće li se u SAD-u sastati s Trumpom ili će samo nazočiti samitu na kojem se obilježava 75. Obljetnica postojanja NATO-a, piše Deutsche Welle.

ZNAM DA JE ČASTAN ČOVJEK Orban pozvao Trumpa da nastavi s borbom: Uvijek je stavljao SAD na prvo mjesto!

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.