Englezi sinoć ispisali povijest

EPA/WILL OLIVER

Engleski nogometni klubovi u četvrtak su ispisali povijest. Naime, nikada prije nije se dogodilo da sudionici finala Lige prvaka i Kupa UEFA, odnosno Europa lige, dolaze iz iste zemlje.

Liverpool i Tottenham 1. će lipnja odmjeriti snage u Madridu u finalu Lige prvaka, dok će 29. svibnja u Bakuu u finalu Europa lige nastupiti Arsenal i Chelsea.

Od početka Lige prvaka 1993. godine, u četiri navrata se dogodilo da u finalima Lige prvaka i Kupa UEFA/Europa lige igraju po tri kluba iz iste zemlje, dva puta je to uspjelo Talijanima, a dva puta Španjolcima.

Prvi put tri predstavnika iz iste zemlje igrala su u finalima 1995. godine. U finalu Lige prvaka igrali su Ajax i Milan, a u finalu Kupa UEFA Parma i Juventus. Europsku krunu osvojio je Ajax, dok je u Kupu UEFA slavila Parma.

1998. godine do finala su ponovno stigla tri kluba iz Italije. U završnom susretu Lige prvaka Real Madrid je pobijedio Juventus 1:0, dok je u talijanskom okršaju u Kupu UEFA Inter s 3:0 porazio Lazio. 2014. godine tri predstavnika imali su Španjolci – u finalu Lige prvaka igrali su Real Madrid i Atletico Madrid, dok su finale Europa lige dohvatili Sevilla i Benfica. Slavili su Real Madrid i Sevilla.

Prije tri godine u polufinalima su bila ista tri španjolska kluba (Real Madrid, Atletico, Sevilla) i jedan engleski (Liverpool). U finalu Lige prvaka Real je bio bolji od Atletica, dok je u finalu Europa lige Sevilla slavila protiv Liverpoola.

Komentiraj