Engleski prvoligaši zatražili od igrača smanjenje godišnjih plaća za 30%

Svih 20 klubova engleske Premier League danas je održalo video konferenciju na kojoj su raspravljali o trenutnoj situaciji vezanoj za prekid nogometnih natjecanja zbog pandemije koronavirusa te mjera koje je zbog toga nužno poduzeti.

Jednoglasno je prihvaćeno da nema izgleda da do nastavka sezone dođe početkom svibnja. Lopta će se ponovno zakotrljati tek kad javne vlasti utvrde da je to sigurno i primjereno. Klubovi i dalje imaju namjeru odigrati sve prvenstvene i kup utakmice kada to dopuste okolnosti, a kako bi očuvali integritet natjecanja.

Klubovi će također igračima predložiti da pristanu na smanjenje njihovih primanja za 30% od ukupnih godišnjih naknada kako bi se zaštitila radna mjesta ostalih zaposlenika. Ova mjera je zamišljena kao kombinacija smanjenja i odgode isplate plaća za igrače. O ovoj mjeri će se razgovarati i s udruženjem nogometaša, a sastanak je zakazan već za sutra.

Dogovoreno je i da klubovi Premier League pokažu solidarnost te će tako osigurati 125 milijuna funti za niželigaše, a 25 milijuna funti će donirati nacionalnom zdrastvenom sustavu.

Prvoligaši će se također pojedinačno uključiti u lokalne društvene akcije te će svoje resurse, volontere i objekte u tu svrhu staviti na raspolaganje. Uz to će koristiti i svoje kapacitete kako bi promovirali zdravstvene poruke nadležnih tijela.

Komentiraj