Engleski nogometni savez donio odluku da igrači tjedno na treningu smiju imati 10 udaraca glavom

Engleski nogometni savez (FA) je u suradnji sa vodećim ljudima Premier  i nižih liga (English footbal league), Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA) i Udrugom trenera (LMA) donio odluku kojom se klubovima preporuča da u toku tjedna igrači u sklopu treninga najviše deset lopti udare glavom. Odluka je donesena nakon što je više studija dokazalo da igranje glavom u sklopu kojih često ima jakih udaraca može dugoročno ostaviti posljedice na zdravlje nogometaša. Studija iz 2019. godine dokazala je kako profesionalni nogometaši češće od ostatka populacije oboljevaju od neuro-degenerativnih bolesti.

U preporuci stoji da se ovo odnosi na deset “jakih” igranja glavom, a jako se definira kao igranje glavom na loptu koja leti barem 35 metara, ili na udarce glavom nakon kornera, slobodnih udaraca ili ubačaja.

“Ova je odluka donesena u interesu dobrobiti nogometaša. Pratit ćemo i dalje sve aspekte zdravlja nogometaša pa ćemo u narednom periodu zaključiti je li i ova odluka donijela neke promjene”, stoji u objavi u kojoj je definirano da bi ovih maksimalno deset igranja glavom trebalo biti odrađeno u sklopu jednog treninga tjedno.

Zbog određenih dokaza da udarci odnosno igranje glavom može u kasnijem životnom razdoblju utjecati na pojavu demencije, u Engleskoj je već ranije određen limit igranja glavom kod mladih nogometaša, pa se preporučuje da djeca do 11 godina uopće ne igraju glavom, a tek nakon toga se u trening može postepeno uvoditi ovaj segment igre.

Komentiraj