Engleska Premier liga će zbog Svjetskog prvenstva u Kataru imati sedmotjednu pauzu

Katar će biti domaćin svjetskog prvenstva u nogometu u neuobičajenom terminu 2022. godine, od 21. studenog do 18. prosinca, i to će naravno imati utjecaj na raspored utakmica u nacionalnim ligama i kontinentalnim natjecanjima.

Englezi su tako već napravili plan po kojem će Premier liga zbog Svjetskog prvenstva imati pauzu od sedam tjedana. Zadnju utakmicu prije prekida zbog SP engleski će premierligaši odigrati 12. studenog, a natjecanje bi se nastavilo na Boxing day, 26. prosinca.

Da bi se sve stiglo odigrati, Premier liga će startati tjedan dana nego inače, 6. kolovoza 2022., a završit će tjedan kasnije nego standardno, 28. svibnja.

UEFA za sad nije objavila kako će preformulirati svoj kalendar, ali navodno postoji plan završiti grupni dio Lige prvaka prije početka Svjetskog prvenstva. Obzirom da grupni dio Lige prvaka i Europske lige inače završava u prvom ili drugom tjednu prosinca, to bi značilo da UEFA ima čak četiri do pet tjedna kraći period za odigrati europska natjecanja.

Jasno je da će sve ovo izazvati puno zgusnutiji raspored, igrači neće biti sretni, a niti klubovi koji će praktički u srcu sezone ići na skoro dvomjesečnu pauzu od natjecanja. Bit će to izazovan posao i za trenere koji će morati dodatno planirati što i kako raditi u tom dugom periodu – teško će biti zadržati igrače u punom treningu, što opet znači da prije nastavka slijede nove pripreme i hvatanje forme.

Zadovoljnih će sigurno biti, to su ljudi iz FIFA-e i organizacije Svjetskog prvenstva u Kataru.

Komentiraj