Kazališni festival na engleskom jeziku Midsummer Scene koji se održava od 21. lipnja do 7. srpnja na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac, ove godine predstavit će glasovitu tragediju Williama Shakespearea “Hamlet” u režiji Helen Tennison te produkciji Filipa Krenusa, hrvatskoga glumca koji u Londonu gradi odličnu karijeru. Festival je pokrenut 2014. kada se obilježavala 450. obljetnica Shakespeareova rođenja, dok se ovogodišnji treći festival ponovno dotiče Shakespearea, ovoga puta 400. obljetnice dramatičarove smrti. I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započela je i nova suradnja s Domom Marina Držića i ansamblom Midsummer Scenea, također 28. lipnja, kada će se izvesti dramsko čitanje prizora iz “Dunda Maroja” na engleskom jeziku te tako najaviti 2017. i obilježavanje 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Ali ovogodišnja velika obljetnica, četiri stoljeća od Shakespeareove smrti, obilježava se jednim od njegovih najvećih djela, a glavna uloga pripala je ženi, britanskoj glumici Helen Millar. Bit će to prvi put da se u Hrvatskoj igra ‘’ženski’’ Hamlet, pa je britanska glumica Helen Millar za Nacional rekla da se osjeća izuzetno sretno i uzbuđeno što ima priliku glumiti ovu veličanstvenu ulogu te da je divno kad se kao žena može ostvariti u ovakvoj iznimnoj ulozi.

Pitanja koja se nameću u “Hamletu” možda će se, misle mnogi, još bolje izraziti s Hamletom kao ženom.

“Kada žena igra ovu ulogu, uz pitanja koja se inače otvaraju poput onih što znači biti čovjekom ili o smrti, životu, istini i pravdi, otvara se i posve drugi sloj, primjerice pitanje što znači biti muškarac. Kada žena postavlja takvo pitanje, daje joj se svježa perspektiva, pogotovo zbog mizoginije koja se nalazi u drami; kada je Hamlet okrutan prema Ofeliji i žena prema drugoj ženi, dublje promišljate o tome što se zaista događa. Mi živimo u svijetu u kojem žene neprestano štete drugim ženama i stvari su tu kompleksnije, jer kada muškarac to radi, riječ je o dijelu patrijarhalnog društva”, rekla je za Nacional Helen Millar i dodala da ženski Hamlet otvara sasvim drugu dimenziju uloge i tjera nas da se zamislimo o današnjem društvu, ulogama muškaraca i žena te načinu kako se žene odnose jedne prema drugima.

Naravno da ženski Hamlet mora odgovoriti i na pitanje o položaju žena u svijetu.

“Mislim da su žene danas u nezavidnoj situaciji. U Velikoj Britaniji nedostaje žena na vlasti i vrlo je izražena opsesija prema vanjskom izgledu, odnosno visokim standardima o tome kako bi žene trebale izgledati. Više pažnje posvećuje se tome kakvu odjeću političarke nose nego za kakvu politiku se zalažu. Statistike o nasilju nad ženama su zastrašujuće, a tu su i manjak obrazovanja, nejednakost zarade u odnosu na muškarce u istoj struci i brojni drugi problemi. Ali nekoliko fantastičnih feminističkih pokreta pokušavaju smanjiti tu nejednakost i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti napraviti značajnije korake prema naprijed”, smatra glumica. Pojavljuju se, kaže, brojni izazovi za žene. Jedan od njih je biti iskrena prema sebi i ponašati se u skladu sa svojim stavovima bez pritiska okoline.

  • ‘ŽIVIMO U SVIJETU u kojem žene štete ženama, a kada je žena takva, postoji dublja kompleksnost jer kada muškarac to radi, to je dio našeg patrijarhalnog društva’, kaže Helen Millar

“Veliki izazov ženi u tome je da se ostvari u svim područjima i da je takvom prihvate. Navela bih još jednu stvar, a to je sigurnost žena koja je, s obzirom na svakodnevne napade, zlostavljanja i druge probleme u svijetu, također veliki izazov”, rekla je Helen Millar.

Shakespeareov “Hamlet” ističe i pojam identiteta, a engleska glumica objasnila je koliko joj je on važan.

“Što sam starija i nadam se mudrija, sve sam slobodnija u svom identitetu. Živimo u društvu koje pokušava ljude staviti u kutije jer ih je onda lakše razumjeti, a to je vrlo štetno. Mi smo puno kompleksniji i kompliciraniji, svaki dan se mijenjamo i evoluiramo. Tu fleksibilnost treba naglašavati, ne trebamo smatrati da je identitet nepromjenjiv.

To vodi duhovnom i ljudskom razvoju i boljoj komunikaciji svih nas. Upravo sada možemo vidjeti što se događa s identitetom, kad se nečija zemlja rođenja koristi protiv ljudi. Ako pogledamo ono što nas povezuje umjesto ono što nas razdvaja, živjet ćemo u puno mirnijem, kulturno bogatijem i prosvijetljenom svijetu. Što se tiče mog identiteta, ja sam ljudsko biće i imam ego, ali mislim da to nije nešto za što bismo se trebali vezati”, istaknula je Helen Millar koja će hrvatskim gledateljima pružiti vrlo rijedak doživljaj – Shakespearea na izvornom, engleskom jeziku. Shakespeare je, kaže glumica, jedan od naboljih pisaca koje je svijet imao, izuzetno važna ličnost iz čijeg su pisanja proizašli brojni izrazi u engleskom jeziku. “Vrlo je teško pronaći ikoga s kime možemo usporediti Shakespearea. On je oduvijek razumio istinsku bit i postojanje čovjeka i stoga su njegove poruke vrlo važne”, rekla je glumica. Za kraj je naglasila da nakon čitanja Shakespeareovih djela ili predstava ljudi žele razgovarati s drugim osobama o doživljajima, zaključcima i porukama koje nam je poslao.

Komentiraj