ENGLESKA GLUMICA HELEN MILLAR IGRA U DUBROVNIKU Žena Hamlet s novom muškom perspektivom

MIDSUMMER SCENE

Kazališni festival na engleskom jeziku Midsummer Scene koji se održava od 21. lipnja do 7. srpnja na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac, ove godine predstavit će glasovitu tragediju Williama Shakespearea “Hamlet” u režiji Helen Tennison te produkciji Filipa Krenusa, hrvatskoga glumca koji u Londonu gradi odličnu karijeru. Festival je pokrenut 2014. kada se obilježavala 450. obljetnica Shakespeareova rođenja, dok se ovogodišnji treći festival ponovno dotiče Shakespearea, ovoga puta 400. obljetnice dramatičarove smrti. I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započela je i nova suradnja s Domom Marina Držića i ansamblom Midsummer Scenea, također 28. lipnja, kada će se izvesti dramsko čitanje prizora iz “Dunda Maroja” na engleskom jeziku te tako najaviti 2017. i obilježavanje 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Ali ovogodišnja velika obljetnica, četiri stoljeća od Shakespeareove smrti, obilježava se jednim od njegovih najvećih djela, a glavna uloga pripala je ženi, britanskoj glumici Helen Millar. Bit će to prvi put da se u Hrvatskoj igra ‘’ženski’’ Hamlet, pa je britanska glumica Helen Millar za Nacional rekla da se osjeća izuzetno sretno i uzbuđeno što ima priliku glumiti ovu veličanstvenu ulogu te da je divno kad se kao žena može ostvariti u ovakvoj iznimnoj ulozi.

Pitanja koja se nameću u “Hamletu” možda će se, misle mnogi, još bolje izraziti s Hamletom kao ženom.

“Kada žena igra ovu ulogu, uz pitanja koja se inače otvaraju poput onih što znači biti čovjekom ili o smrti, životu, istini i pravdi, otvara se i posve drugi sloj, primjerice pitanje što znači biti muškarac. Kada žena postavlja takvo pitanje, daje joj se svježa perspektiva, pogotovo zbog mizoginije koja se nalazi u drami; kada je Hamlet okrutan prema Ofeliji i žena prema drugoj ženi, dublje promišljate o tome što se zaista događa. Mi živimo u svijetu u kojem žene neprestano štete drugim ženama i stvari su tu kompleksnije, jer kada muškarac to radi, riječ je o dijelu patrijarhalnog društva”, rekla je za Nacional Helen Millar i dodala da ženski Hamlet otvara sasvim drugu dimenziju uloge i tjera nas da se zamislimo o današnjem društvu, ulogama muškaraca i žena te načinu kako se žene odnose jedne prema drugima.

Naravno da ženski Hamlet mora odgovoriti i na pitanje o položaju žena u svijetu.

“Mislim da su žene danas u nezavidnoj situaciji. U Velikoj Britaniji nedostaje žena na vlasti i vrlo je izražena opsesija prema vanjskom izgledu, odnosno visokim standardima o tome kako bi žene trebale izgledati. Više pažnje posvećuje se tome kakvu odjeću političarke nose nego za kakvu politiku se zalažu. Statistike o nasilju nad ženama su zastrašujuće, a tu su i manjak obrazovanja, nejednakost zarade u odnosu na muškarce u istoj struci i brojni drugi problemi. Ali nekoliko fantastičnih feminističkih pokreta pokušavaju smanjiti tu nejednakost i nadam se da ćemo u skoroj budućnosti napraviti značajnije korake prema naprijed”, smatra glumica. Pojavljuju se, kaže, brojni izazovi za žene. Jedan od njih je biti iskrena prema sebi i ponašati se u skladu sa svojim stavovima bez pritiska okoline.

  • ‘ŽIVIMO U SVIJETU u kojem žene štete ženama, a kada je žena takva, postoji dublja kompleksnost jer kada muškarac to radi, to je dio našeg patrijarhalnog društva’, kaže Helen Millar

“Veliki izazov ženi u tome je da se ostvari u svim područjima i da je takvom prihvate. Navela bih još jednu stvar, a to je sigurnost žena koja je, s obzirom na svakodnevne napade, zlostavljanja i druge probleme u svijetu, također veliki izazov”, rekla je Helen Millar.

Shakespeareov “Hamlet” ističe i pojam identiteta, a engleska glumica objasnila je koliko joj je on važan.

“Što sam starija i nadam se mudrija, sve sam slobodnija u svom identitetu. Živimo u društvu koje pokušava ljude staviti u kutije jer ih je onda lakše razumjeti, a to je vrlo štetno. Mi smo puno kompleksniji i kompliciraniji, svaki dan se mijenjamo i evoluiramo. Tu fleksibilnost treba naglašavati, ne trebamo smatrati da je identitet nepromjenjiv.

To vodi duhovnom i ljudskom razvoju i boljoj komunikaciji svih nas. Upravo sada možemo vidjeti što se događa s identitetom, kad se nečija zemlja rođenja koristi protiv ljudi. Ako pogledamo ono što nas povezuje umjesto ono što nas razdvaja, živjet ćemo u puno mirnijem, kulturno bogatijem i prosvijetljenom svijetu. Što se tiče mog identiteta, ja sam ljudsko biće i imam ego, ali mislim da to nije nešto za što bismo se trebali vezati”, istaknula je Helen Millar koja će hrvatskim gledateljima pružiti vrlo rijedak doživljaj – Shakespearea na izvornom, engleskom jeziku. Shakespeare je, kaže glumica, jedan od naboljih pisaca koje je svijet imao, izuzetno važna ličnost iz čijeg su pisanja proizašli brojni izrazi u engleskom jeziku. “Vrlo je teško pronaći ikoga s kime možemo usporediti Shakespearea. On je oduvijek razumio istinsku bit i postojanje čovjeka i stoga su njegove poruke vrlo važne”, rekla je glumica. Za kraj je naglasila da nakon čitanja Shakespeareovih djela ili predstava ljudi žele razgovarati s drugim osobama o doživljajima, zaključcima i porukama koje nam je poslao.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]