Enes Čengić bio je najpoznatiji biograf Miroslava Krleže

Krležin prijatelj i izdavač Enes Čengić, rođen je u Foči, 4. travnja 1926. godine, gdje je i završio Građansku školu, a Željezničku tehničku u Sarajevu. Počeo pisati kao vanjski suradnik sarajevske novinske kuće Oslobođenje. Kao zagrebački dopisnik Oslobođenja od 1955. godine, zapažen je po reportažama, komentarima, putopisima i intervjuima s istaknutim ličnostima kulturnog i javnog života.

Krleži je posvetio najveći dio svoje publicističke djelatnosti. Pokrenuo je i uredio projekt tiskanja Izabranih djela u 20 tomova i Sabranih djela Miroslava Krleže u 50 tomova. Ta edicija Sabranih djela prva je ikad objavljena i ujedno do danas jedina – potpuna kolekcija djela Miroslava Krleže.

Krleža je oporučno na Čengića prenio doživotno upravljanje svim svojim autorskim, izdavačkim i reproducentskim pravima te zaštitu svog književnog djela.

– “Krleža je meni negdje u samom početku iznio jedan svoj zahtjev, odnosno pravilo ponašanja kojeg sam se kasnije pridržavao, do kraja. Rekao je: Slušajte, vi imate posla s jednim starim, ne baš ugodnim gospodinom. Ukoliko mislite da ćemo mi nešto raditi zajedno, ili da ćemo se družiti, onda se morate naviknuti na moj stil. Ja se na vaš stil neću navikavati!”

Komentiraj