Energetska obnova javnih zgrada u Zagrebačkoj županiji

Samo u protekle četiri godine Zagrebačka je županija utrošila 62 milijuna kuna na energetsku obnovu četiriju zgrada osnovnih i srednjih škola na svom području

U proteklih sedam godina, od kada je Europska komisija Hrvatskoj službeno odobrila Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014-2020” kojim je omogućeno korištenje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, regionalna je uprava intenzivno krenula u energetsku obnovu zgrada javne i stambene namjene. Od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, pa do danas od 311 milijuna eura namijenjenih za tu svrhu u Hrvatskoj utrošeno je oko 95 posto tog iznosa na povećanje energetske učinkovitosti javnih zgrada i stambenih objekata. Među županijama koje su se najviše istaknule u tom procesu jest Zagrebačka županija, koja je u prijavljenim projektima poseban naglasak stavila na obnovu škola i zdravstvenih ustanova.

Samo u protekle četiri godine Zagrebačka je županija utrošila 62 milijuna kuna na energetsku obnovu četiriju zgrade osnovnih i srednjih škola na svom području. Od tog je iznosa 27 milijuna kuna osigurano u obliku bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Županija je uložila 20,9 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU preostalih 14,1 milijun kuna. Tim je sredstvima kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova energetski obnovljen kompleks zgrada velikogoričkih srednjih škola, zajedno sa sportskom dvoranom, zgrada i sportska dvorana Srednje škole Vrbovec, zgrada Područne škole Rakov Potok te osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu.

Gotovo polovica tog iznosa, čak 30,8 milijuna kuna, utrošena je na energetsku obnovu školskog kompleksa u Velikoj Gorici kojeg zajednički koriste Srednja strukovna škola, Ekonomska i Gimnazija Velika Gorica. Zahvaljujući energetskoj obnovi školski kompleks zgrada, zajedno sa sportskom dvoranom, prešao je iz energetskog razreda D u razred A, troškovi grijanja smanjeni su za čak 81 posto, a škole su na godišnjoj razini samo na stavci grijanja uštedjele iznos od 320.000 kuna. U istom postotku smanjena je i godišnja emisija CO2. Zagrebačka je županija kao nositelj projekta osigurala 25 posto potrebnog iznosa za radove, 50 posto je sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 25 posto uplatilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Stjepana Basaričeka u Ivanić-Gradu, ukupno vrijedni 15,2 milijuna kuna, također su sufinancirani sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojega je osigurano 4,8 milijuna kuna. Zagrebačka županija uplatila je 7,3 milijuna kuna, a preostalih 3,1 milijun kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. I ovdje je ušteda na troškovima grijanja na godišnjoj razini oko 118.000 kuna, točnije račun za grijanje je za 70 posto niži u odnosu na prijašnje, a i emisija stakleničkih plinova smanjena je za 72 posto.

Energetska obnova Srednje škole Vrbovec financirana je s 13,7 milijuna kuna, od čega je 6,27 milijuna kuna pokriveno sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dodatnih 4,65 milijuna osigurala je Zagrebačka županija, a preostalih 2,8 milijuna kuna Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Školi je trošak grijanja na godišnjoj razini smanjen za 74 posto, čime se uštedjelo nemalih 396.000 kuna, ušteda na primarnoj energiji iznosi 63 posto, a zgrada na godinu u atmosferu ispusti čak 80 posto manje stakleničkih plinova u odnosu na prijašnje godine. I Područna škola u Rakovom Potoku energetski je obnovljena radovima u vrijednosti 2,49 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno je bespovratnih 847.000 kuna, Zagrebačka županija je za tu namjenu osigurala oko 1,2 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a dodatnih 479.000 kuna. Obnova je podrazumijevala građevinske, strojarske i elektrotehničke radove, a realizacijom svih planiranih mjera godišnja ušteda toplinske energije iznosi 84 posto.

Osim dovršenih projekata obnove, još je niz sličnih projekata koji su u pripremnoj fazi i čekaju realizaciju. Natječajna dokumentacija za energetske obnove Đure Deželića u Ivanić-Gradu, Jakovlje, Posavski Bregi, Petrovina te Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini i također zelinske Dragutina Domjanića već je spremna i čeka raspisivanje natječaja i prijavu. Svaki od ovih projekata ima za cilj smanjiti količinu energije potrošene za grijanje ili hlađenje najmanje 50 posto na godišnjoj razini u odnosu na prijašnje godine te potaknuti škole na korištenje obnovljivih izvora energije kojima se tako i osjetno smanjuju emisije stakleničkih plinova.

Osim škola, Zagrebačka je županija ambiciozno krenula i u projekte energetske obnove zgrada ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije, pa su tako u protekle četiri godine energetski obnovljene zgrade triju ispostava – u Jastrebarskom, Vrbovcu i Zaprešiću. Ukupna vrijednost radova na obnovi iznosila je 10,3 milijuna kuna, od čega je čak polovina financirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a druga polovina sredstvima Zagrebačke županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Županijska su sredstva osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Oko 4,7 milijuna kuna utrošeno je na radove na energetskoj obnovi Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,4 milijuna kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala 1,4 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a preostalih 900 tisuća kuna. Dovršetkom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova koji su trajali dvije godine godišnji račun za grijanje umanjen je za 60 posto, trošak rasvjete niži je za 54 posto, a godišnja emisija CO2 smanjena je čak 80 posto. Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada se svrstala iz dosadašnjeg razreda D u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

I energetska obnova zgrade Doma zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Vrbovec donijela je značajne uštede u potrošenoj energiji. Nakon dovršetka radova vrijednih 3,1 milijun kuna, koje je iznosom od 1,1 milijun kuna bespovratnih sredstava sufinancirao Europski fond za regionalni razvoj, a preostali su trošak pokrili Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Zagrebačka županija, godišnji račun za grijanje smanjen je za 60 posto, račun za rasvjetu 55 posto, a godišnja emisija CO2 za čak 81 posto. S još 2,5 milijuna kuna energetski je obnovljena i zgrada ispostave Doma zdravlja u Jastrebarskom koji nakon obnove ima troškove grijanja manje za 60,8 posto, troškove rasvjete oko 46 posto, a u atmosferu ispušta čak 81 posto stakleničkih plinova manje nego prije početka obnove. Tijekom 2022. očekuje se raspisivanje novog natječaja na koji će biti prijavljeni novi projekti obnove zgrada ispostava Doma zdravlja u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. Projektna dokumentacija za njih je već spremna, čeka se samo zeleno svjetlo za prijavu.

Osim što potiče energetsku obnovu zgrada javne namjene, Županija potiče i korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima na svom području. Tako je u sklopu projekta „Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima“ Zagrebačka županija 2021. s 1,3 milijuna kuna sufinancirala ugradnju fotonaponskih sustava, kondenzacijskih plinskih kotlova i kotlova na biomasu koji kao energent koriste pelete i drva u obiteljskim kućama. Pravo na potporu 2021. ostvarila su 102 kućanstva, dok je 2019. i 2020. potporu ostvarilo 112 kućanstava s područja Zagrebačke županije, za što je utrošeno preko 1,6 milijuna kuna, a najveći udio od tog iznosa potrošen je na zamjenu starih plinskih kotlova i sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih kotlova.

Investicije u energetsku obnovu zgrada javne namjene i infrastrukture visoko su na listi prioriteta Zagrebačke županije, koja već niz godina raspisuje i javne pozive za prijavu programa i projekata za sufinanciranje izgradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima. Na te se pozive mogu javiti gradovi i općine, a samo u protekle četiri godine među projektima koji su na ovaj način sufinancirani sredstvima Županije realizirano je 50-ak projekata energetske obnove područnih škola, društvenih, vatrogasnih i lovačkih domova i kulturnih centara. Za njihovu je obnovu Županija do sada izdvojila oko četiri milijuna kuna pa je realno očekivati da će se i u narednim godinama ovaj pozitivni trend, čiji je primarni cilj revitalizacija ruralnih područja i smanjenje odljeva stanovništva, nastaviti istim intenzitetom. | PROMO

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]