EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

EMOTIVAN OPROŠTAJNI GOVOR ARGENTINSKE PREDSJEDNICE Kirchner neće biti na inauguraciji Mauricija Macrija

Cristina Fernandez de Kirchner, argentinska predsjednica na odlasku, održala je emotivni oproštajni govor u Buenos Airesu. Kirchner je pozvala ljude da izađu na ulice ako se budu osjećali izdano od strane nove vlade desnog centra. Konzervativac Mauricio Macri, koji je pobijedio na prošlomjesečnim izborima, naslijedio je visoku inflaciju i nisku razinu rezerva stranih valuta, a obećao je novu eru promjena i pomirbe.

Deseci tisuća ljudi skupili se se ispred predsjedničke palače La Casa Rosa u Bueos Airesu kako bi iskazalo podršku predsjednici na odlasku. “Vjerujemo u ono što smo napravili i moramo imati pozitivan stav kako bismo osigurali da te stvari sada neće biti uništene. Ako ikada osjetite da su vas oni kojima ste vjerovali i za njih glasali izdali, podignite zastave”, kazala je Kirchner.

Današnjoj inauguraciji Macrija neće prisustvovati Kirchner nakon nesuglasica oko lokacije ceremonije. Biti će to prvi put od završetka vojne diktature 1983. godine da predsjedni na odlasku neće biti na inauguraciji svog nasljednika.

Macri je preko suda dobio nalog koji govori kako mandat Kirchner završava u srijedu u ponoć. “Ne mogu puno ni dugo pričati jer ću se iza ponoći pretvoriti u bundevu”, našalila se Kirchner. Privremena vlast od oko 12 sati sada je u rukama predsjednika Senata Federica Pinede.

Kitchner i njen pokojni suprug Nestor, na vlasti u Argentini bili su 12 godina. Kitchner je proširila socijalnu pomoć, nacionalizirala neke tvrtke te uvela nova civilna prava kao što je istospolni brak. Ipak, kritičari joj zamjeraju zakrčenje treće najveće ekonomije Latinske Amerike intervencionističkim politikama.

Macri je bio gradonačelnik Buenos Airesa i bivši predsjednik nogometnog kluba Boca Juniors. Prvi je vođa desnog centra koji je došao na vlast otkako je u Argentini ponovno uspostavljena demokracija. Najavio je kako će trebati provesti radikalne i brze reforme kako bi ponovno zadobio tržišno povjerenje.

Komentiraj