Emitirati ‘Otvoreno’ jednom godišnje u ponoć – to bi bilo idealno

Vijenci i kaktusi

‘Otvoreno’, u kojem je promućurna gđa Saša Broz opet hvalila svojeg djeda, približiti što je moguće više satu vampira, duhova i kojekakvih drugih strašila

OTVORENO

Petak, HRT 1, 23.20

Učestalost emitiranja smanjena je s pet puta na triput tjedno, što je prava blagodat. Smjer je dobar. Pohvaljujemo ga u nadi da će uskoro emisija ići jednom tjedno, mjesečno ili godišnje, već prema šansama HRT-ovih urednika, jer Hrvatska je mala zemlja, da na svoja besmislena i plitka politička naklapanja dotegle nekog pametnog. Sinoćnji početak “Otvorenog” bio je pomaknut prema ponoći, što je također dobar smjer. Posebno pohvaljujemo aktualne napore sastavljača programa da ovo “Otvoreno”, u kojem je promućurna gđa Saša Broz opet hvalila svojeg djeda, približe što je moguće više satu vampira, duhova i kojekakvih drugih strašila. Emitirati “Otvoreno” jednom godišnje u ponoć – to bi bilo idealno. Da nam se ne bi predbacilo da udaramo samo na najslabije, mi ovdje razini Saše Broz pridružujemo brzinu napredovanja g. Slavka Goldsteina, koji je do sada branio prednosti jednostranačja i neslobode govora od 1945. do kraja. Sada je ovaj naš ugledni i slavni publicist oteo svojim uvjerenjima tri godine: jer od 1945. do 1948. godine Tito je zločinima “okaljao svoju pobjedu”. Poslije je nastupio raj na zemlji.

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU 70 GODINA ‘OSLOBOĐENJA’ GRADA ZAGREBA

Subota, HRT 1, 10.00

Umjesto u ponoć na Mirogoju ili na Kleku, svečana akademija grupice obožavatelja komunizma koji sebe krste antifašisti održana je u Koncertnoj dvorani “Lisinski”, u Zagrebu, gradu u kojem je prije 70 godina jedna diktatura zamijenila drugu. Predsjednici Poljske i Litve, zemalja kulturnijih od Hrvatske (imale su čak i lustraciju), u svojim su govorima građanima svojih zemalja istakli, a naše TV prenijele, da je sloboda u njihove zemlje došla 45 godina kasnije.

Ne treba ni reći da su naši “osloboditelji” odbili pokroviteljstvo predsjednice države gđe Kolinde Grabar-Kitarović i da je odaziv predstavnika društvenih, političkih i crkvenih organizacija bio mizeran, a zapjenjeni govori na “proslavi” ispod svake kritike.Odavno se u Hrvatskom saboru ne govori latinski, ali predsjednik Sabora g. Josip Leko ima teškoća s hrvatskim, iako je to službeni jezik od 1847. godine.

On još trenira hrvatstvo, shvatio je razliku između potrebit i potreban, što je pravilno, ali sad je pred njim novi zadatak. Uvaženi predsjednik našeg najvišeg zakonodavnog tijela još ne zna razlikovati značenje od značaja. Sigurni smo da će intelekt g. Leke bez većih teškoća razriješiti i tu misteriju.

DNEVNIK U PODNE

Subota, HRT 1, 12.00

Oduvijek se zna da je slika najveći neprijatelj Hrvatske televizije, pa tako i njenih dnevnika i sportskih prijenosa. Sportski komentatori rješavaju se tog svojeg animoziteta tako da se prave da slika ne postoji i pričaju svoje. Isto rade i urednici i voditelji dnevnika.

Urednik Siniša Kovačić uređuje, a čitateljica dnevnika HRT-a gđa Sanja Mikleušević sada nam čita da je održana “svečanost u prepunoj dvorani”. Za nas koji smo gledali tu prepunu dvoranu i tu svečanost bjelodano je jasno da dvorana nije bila popunjena baš do zadnjeg mjesta, ali daj ti to njima dokaži.

NAJAVA PROGRAMA

Nedjelja, HRT 1, 11.03

Nizom atraktivnih slika HRT reklamira svoj Prvi program. Reklamira i Drugi, ali samo isječcima iz stranih materijala. Reklama za Prvi program toliko je dinamična, da pomišljamo kako je sastavljena i od stranih filmova i serija.

Možda dojam i ne vara, što je nevažno, jer važna je sporost kojom HRT uvodi reklamiranje svoje robe. Ta je sporost odlika državnog poduzeća koje ima zajamčen prihod i baš ga briga za kvalitetne emisije koje ima i koje bi morao reklamirati. Oni koji svoju robu trebaju prodati da bi preživjeli, npr. Nova TV, već davno su počeli vrlo kvalitetno informirati gledatelje o svakoj svojoj emisiji.

KUD PUKLO DA PUKLO

Nedjelja, Nova TV, 20.55

Mladi šumar lijepog imena Damir (Momčilo Otašević) ostao je bez posla. Najte kaj zameriti, ali “Kud puklo da puklo” je toliko žilava sapunica da ju ne može uništiti ni unošenje veze s današnjim stvarnim svijetom, npr. gnjusna ovrha kao pokretač radnje. U zadnje dvije epizode jako se puno toga događa oko ovrhe.

U ime banke dolaze i ovršitelji pred kojima jedino lukavi trgovac Sveto Tepavac (odlični Žarko Radić) uspije sakriti svu svoju pokretnu imovinu. Zamišljeni mladi šumar, rečeni Damir, na to će svojoj djevojci Katarini (Mirna Medaković, miljenica publike i kritike): ja tražim posla u krugu od 20 km, a možda bih i ja trebao otići malo dalje, u Kanadu. Nemoj, Damire, a i znamo da ne ćeš, jer serija bez glavnog junaka tada bi završila, što bi bila šteta.

Komentiraj