Emir Hadžihafizbegović: “Ovo Milanovićevo ponašanje i podcjenjivanje inteligencije građana BiH jako me žalosti”

Višestruko nagrađivani filmski i kazališni glumac Emir Hadžihafizbegović dao je intervju za novi broj Nacionala. Sa Zrinkom Vrabec-Mojzeš razgovarao je o kazališnim i filmskim temama, ali i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Hadžihafizbegović je rekao: “Bojim se da će i Milanović, kao i Dodik, svaki na svoj način, imati problem s jednim predmetom koji svi u kući imamo, a zove se ogledalo. Samo pred ogledalom, u suočenju sa samim sobom, spoznajemo istinu. Što se tiče gospodina Milanovića, on je za mene veliko razočaranje”, poručio je glumac.

Prisjetio se da je hrvatskog predsjednika imao priliku upoznati u vrijeme njegove premijerske funkcije na jednoj kazališnoj predstavi u HNK-u. “Razgovarali smo ne više od pet minuta i ostavio je sjajan utisak na mene, kao mlad, pametan, elokventan i lucidan čovjek koji baštini najveće vrijednosti socijaldemokracije – ljudska prava, liberalno mišljenje i slično. A onda se desio obrat Dr. Jekyll – Mr. Hyde. Ovaj Milanović i onaj iz HNK-a otprije nekih desetak godina, antipodi su jedan drugome. Što se s njegovim mentalnim sklopom dogodilo u posljednjih godinu dana, ja ne znam niti to mogu otkriti”, ispričao je.

Ističe da mu je jako žao jer je Milanović dolazio u Sarajevo kao njihov gost. “Davao je ogromnu podršku Željku Komšiću u izbornoj kampanji, a njegov politički narativ tada je bio građanska država BiH. On je, nakon Stipe Mesića i Ive Josipovića, sigurno bio najomiljeniji hrvatski političar u BiH. Ovo njegovo ponašanje i podcjenjivanje inteligencije građana BiH jako me žalosti. Mogu reći samo ono što ja mislim, ali čini mi se da iza njegova, kao i Dodikova i Čovićeva narativa, stoje Rusi. Geneza te političke inverzije mi je velika enigma”, rekao je.

Cijeli intervju glumca Emira Hadžihafizbegovića pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj