HNK Osijek

‘Emet’ najbolja predstava 29. Marulićevih dana

Na festivalu 29. Marulićevi dani koji su započeli 23. travnja prikazano je dvanaest predstava u konkurenciji za festivalske nagrade prema odabiru izbornice dr. art. Mire Muhoberac. Ocjenjivački sud u sastavu: Anja Šovagović Despot (glumica), Ivan Plazibat (redatelj), Dinka Jeričević (scenografkinja), Ana Prolić (dramaturginja) i Dubravka Crnojević Carić (teatrologinja), je nagrade Marul dodijelio:

Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava ‘Emet’ Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Stručni je sud nagradu dodijelio većinom glasova.

“Već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, Emet, upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, Emet, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost – Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne. Predstava umnogome prekoračuje granice očekivanog; duboko je uznemirujuća, ali istovremeno i duhovita, izaziva osjećaj groze ali gotovo istovremeno proizvodi i smijeh, kako onaj karnevalski, opori, tako i onaj topli, nježni, dječji. Predstava osječkog HNK-a dovodi u pitanje mnoge dihotomije, baveći se značajnim temama kao što su pitanje odnosa realnog i irealnog, krivnje i kazne, unutarnjeg i izvanjskog, snova i umjetnosti, ljubavi i nasilja. Spajanje naizgled nespojivog je trajno na snazi”, navodi se u obrazloženju.

Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave većinom glasova dobio je Miro Gavran za predstavu ‘Svaki tvoj rođendan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

“Drama Mire Gavrana ‘Svaki tvoj rođendan’ možda je i najambicioznije djelo ovog omiljenog hrvatskog dramatičara. Osnovni postulati po kojima i jest postao veliko dramsko ime, nisu iznevjereni niti u ovoj složenoj konstrukciji odnosa, osjećaja, uspomena i dramskih eskapada. Pisana za veliki glumački ansambl, uobličena u vrlo preciznu i znalački isprepletenu dramaturgiju, s idejom o neprolaznosti onog što nas čini ljudima i po čemu se prepoznajemo u iskonskoj potrebi za ljubavlju i ljepotom”, obrazložio je žir.

Marula za režiju većinom glasova dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave ‘Emet’ Ivane Šojat u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Nagradu Marul za umjetničko ostvarenje dobio je jednoglasno Marjan Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović ‘Djevojčica sa žicama‘ u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola.

Nagradu Marul za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave većinom glasova dobio je umjetnički tim predstave ‘Ispravci ritma’ Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara.

Marule za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer. Olga Pakalović za ulogu Sanje, Marijanove sestre u predstavi Mira Gavrana ‘Svaki tvoj rođendan’. Nikša Butijer za ulogu u predstavi ‘Govori glasnije’ u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.

“Olga Pakalović odigrala je kompleksan lik čija krhkost polako postaje emotivno srce velike ansambl predstave i donosi glumačko ostvarenje čiji najsitniji treptaji na pozornici čine kardiogram svih naših strahova, nadanja i žudnji. Žiri je odluku donio jednoglasno.

Nikša Butijer dokazao se ovom predstavom kao iznimno vješt autor u kolektivnom stvaranju teatra koji kroz sudbine malih ljudi izgubljenih u bespućima svakodnevice daje duhovite i potresne figure neslobode našeg vremena. Žiri je odluku donio većinom glasova”, napisao je žiri.

Nagrada publike za najbolju predstavu dodijeljuje se predstavi ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku koja je dobila najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4.72.

Žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja 29. Marulićevih dana, odlučio je nagradu za glumačko ostvarenje dodijeliti Siniši Popoviću za ulogu u predstavi Nine Mitrović ‘Susret u izvedbi Teatra EXIT, Zagreb.

Komentiraj