Embargo i ograničenje cijena nafte za Rusiju poskupile barel nafte na 88 dolara

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara nakon što je EU uveo embargo na rusku naftu i zajedno sa članicama G7 odredio limit za njezinu cijenu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,53 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,40 dolara višoj cijeni, od 82,38 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su u nedjelju odluku iz listopada prema kojoj smanjuju proizvodnju za dva milijuna barela dnevno i pozornost se okrenula na embargo EU-a na rusku naftu.

Embargo na naftu koja se doprema brodovima stupio je na snagu u ponoć, a paralelno su članice G7, Australija i EU ograničile cijenu ruske nafte za 60 dolara, tvrdeći da žele Rusiji smanjiti prihod za financiranje invazije u Ukrajini.

Mehanizam bi trebao funkcionirati kroz zabranu osiguravateljima i prijevoznicima da pružaju usluge za rusku naftu.

Rusija je poručila da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče njezinu cijenu, što bi moglo značiti znatno smanjenu opskrbu tržišta.

Potporu cijenama pružilo je danas i ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini, koje su ove godine zakočile gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. Politika nulte tolerancije prema covidu izazvala je proteklih dana prosvjede u nizu kineskih gradova.

“Gledano iz perspektive OPEC+, sigurno je teško izrađivati pouzdane prognoze, s obzirom na takvo okruženje i konstatne promjene situacije sa covidom u Kini, koja trenutno puno više obećava, gledano iz perspektive potražnje”, tumači Craig Erlam iz OANDA-e.

.OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 42 centa, na 83,97 dolara.

Komentiraj