facebook.com

Ekvator traži od Assangea da ne kvari njegove međunarodne odnose

Ekvator je zatražio od osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji je pružio potporu neovisnosti Katalonije, da ne daje izjave koje bi mogle pokvariti međunarodne veze Quita, priopćilo je u srijedu ekvatorsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ekvatorske vlasti su ponovo upozorile Assangea na njegovu obvezu da ne daje izjave i ne poduzima ništa čime bi mogao pokvariti međunarodne veze Ekvatora koje se moraju čuvati, kao što je slučaj sa Španjolskom”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Osnivač WikiLeaksa, rođen u Australiji, dobio je 2012. azil u britanskom veleposlanstvu u Quitu i tako umakao izručenju Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja, što on niječe.

Julian Assange je u listopadu pružio potporu katalonskoj vladi koja želi proglasiti neovisnost, nakon referenduma koji je pravosuđe zabranilo i brojnih prosvjeda obilježenih policijskim nasiljem.

Madrid je tada prosvjedovao a ekvatorski predsjednik Lenin Moreno je pozvao Assangea da poštuje uvjete svog boravka u azilu te da se ne miješa u stvari Quita i drugih zemalja.

Ministarstvo je u srijedu izvijestilo da se Assange “formalno obvezao da će se ponašati u skladu s onim što želi ekvatorska država”.

Švedsko državno odvjetništvo je odustalo od sudskog progona. No Australac strahuje da će ga, izađe li iz zgrade veleposlanstva, uhititi, izručiti SAD-u i ondje mu suditi zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio vojne tajne i američke diplomatske dokumente.

Komentiraj