Ekvator je zatražio od osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji je pružio potporu neovisnosti Katalonije, da ne daje izjave koje bi mogle pokvariti međunarodne veze Quita, priopćilo je u srijedu ekvatorsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ekvatorske vlasti su ponovo upozorile Assangea na njegovu obvezu da ne daje izjave i ne poduzima ništa čime bi mogao pokvariti međunarodne veze Ekvatora koje se moraju čuvati, kao što je slučaj sa Španjolskom”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Osnivač WikiLeaksa, rođen u Australiji, dobio je 2012. azil u britanskom veleposlanstvu u Quitu i tako umakao izručenju Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja, što on niječe.

Julian Assange je u listopadu pružio potporu katalonskoj vladi koja želi proglasiti neovisnost, nakon referenduma koji je pravosuđe zabranilo i brojnih prosvjeda obilježenih policijskim nasiljem.

Madrid je tada prosvjedovao a ekvatorski predsjednik Lenin Moreno je pozvao Assangea da poštuje uvjete svog boravka u azilu te da se ne miješa u stvari Quita i drugih zemalja.

Ministarstvo je u srijedu izvijestilo da se Assange “formalno obvezao da će se ponašati u skladu s onim što želi ekvatorska država”.

Švedsko državno odvjetništvo je odustalo od sudskog progona. No Australac strahuje da će ga, izađe li iz zgrade veleposlanstva, uhititi, izručiti SAD-u i ondje mu suditi zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio vojne tajne i američke diplomatske dokumente.

Komentiraj