FaH

EKVADORSKO VELEPOSLANSTVO: Assange prihvaća uhićenje ako izgubi presudu

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napustit će ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i prihvatit će uhićenje u petak ako UN-ova istraga završi presudom protiv njega, rekao je izjavi postavljenoj na Wikileaksov twitter račun.

Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira.

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

“Objavi li UN sutra da sam izgubio slučaj protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, napustit ću veleposlanstvo u podne i predati se britanskoj policiji jer onda više nema izgleda za daljnje žalbe”, napisao je u postu Assange.
Naglasio je da očekuje da mu se vrati putovnica i zaustave svi daljnji pokušaji uhićenja ako dobije spor.
Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.
Radna skupina UN-a za pitanja samovoljnih pritvora trenutno razmatra zahtjev za Assangeovim oslobađanjem, koji u podnesku tvrdi da njegovo vrijeme u veleposlanstvu predstavlja samovoljno pritvaranje.

Komentiraj