EKSTREMNE VRUĆINE: Meteoalarm izdao crveni alarm

dhmz

U Hrvatsku danas stiže najopasniji toplinski udar ove godine. Diljem zemlje bit će izuzetno vruće i sunčano, s temperaturama koje će se penjati i do 37 stupnjeva u hladu.

Sredinom dana u središnjoj Hrvatskoj moguć je pokoji lokalni pljusak s grmljavinom, a ne može se isključiti ni jače grmljavinsko nevrijeme.

Meteoalarm je zbog ekstremnih vrućina izdao čitav niz upozorenja. Crveni alarm zbog ekstremnih vrućina na snazi je za Slavoniju, Baranju, Istru i sjeverno primorje te šire karlovačko područje.

Za Zagreb, Zagorje i Međimurje izdano je i žuto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena.

Čuvajte se vrućina

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

“Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi”, upozorava HZHM.

Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Djeca, trudnice, starije osobe te srčani bolesnici i bolesnici oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati.

Preporuča se nošenje lagane, široke, svijetle odjeće prirodnih materijala, konzumiranje češćih malih obroka te redovito uzimanje tekućine, poručili su iz HZHM-a.

Komentiraj