Ekstrakti kadulje imaju snažne učinke na energiju, raspoloženje i pamćenje

Rezultati nedavno provedene studije pokazali su da mješavina ekstrakta i esencijalnog ulja kadulje može značajno poboljšati kognitivnu izvedbu. Psihoaktivno bilje poput ružmarina, matičnjaka, peperminta i kadulje posjeduje velik udio fenolnih kiselina i polifenola koje imaju snažne mehanizme za funkciju mozga, piše portal vitamini.hr.

Znanstvenici su nastojali otkriti može li uzimanje mješavine ekstrakta ljekovite kadulje i esencijalnog ulja španjolske kadulje pozitivno djelovati na pamćenje kod zdravih odraslih osoba. Rezultati studije pokazali su snažne akutne učinke na energiju i raspoloženje koji se mogu postići uzimanjem mješavine fenola i terpena u obliku dodatka prehrani.

U studiji je sudjelovalo ukupno 94 muškaraca i žena prosječne dobi 43,9 godina. Uzimali su 600 miligrama mješavine ekstrakta i esencijalnog ulja kadulje dnevno ili placeba tijekom jednog mjeseca, a analizirani su parametri poput točnosti i brzine pozornosti, radnog i epizodnog pamćenja te brzine pamćenja.

Najznačajniji učinci kadulje zabilježeni su 29. dana studije, sugerirajući kumulativni učinak, a znanstvenici su napomenuli kako je 69 posto ispitanika u interventnoj skupini subjektivno otkrilo da pripadaju aktivnoj interventnoj skupini. Iako je posljedica percepcije biljnog okusa tijekom refluksa mogla dovesti do placebo učinka, autori studije navode kako su neki od ispitanika identificirali promjenu mentalnih sposobnosti, što bi ukazivalo na akutni učinak.

Znanstvenici smatraju da bi se buduća ispitivanja trebala usmjeriti na raščlanjivanje učinaka na radno i prostorno pamćenje kod ispitanika s produljenim vremenskim trajanjem uzimanja dodatka prehrani.

Komentiraj